Byg med genbrugsmaterialer: Her er arkitektens råd

Sådan indarbejder du bedst genbrugsmaterialerne i dit hus.

Genbrugsmaterialer

SPØRG ARKITEKTERNE: Danske BoligArkitekters ekspert svarer på spørgsmål om at bygge nyt, til eller om, så du får det meste ud af dit hus – her om at bygge orangeri.

Spørgsmål:

Jeg skal i gang med en indvendig ombygning af min 1970’er-villa. Jeg har et stort ønske om at bevare så mange af de originale detaljer som muligt, og derudover vil jeg prioritere at bygge med genbrugsmaterialer – enten ved at genanvende de materialer, der allerede er i huset, eller ved at supplere med “nye” brugte byggematerialer. Hvordan kan jeg bedst indarbejde genbrugsmaterialerne, og hvad skal jeg være opmærksom på i processen?

Svar:

Der er mange gode argumenter for at bygge med brugte materialer, når boligen skal renoveres. En nænsom ombygning med høj grad af bevaring og brug af genbrugsmaterialer vil ikke kun medvirke til at bevare de arkitektoniske kvaliteter i din bolig, men også reducere ressourceforbruget og mængden af byggeaffald samt lægge en dæmper på ombygningens samlede CO2-aftryk.

Derudover er gamle byggematerialer ofte af en langt højere kvalitet end det, du kan finde i et byggemarked, og med en skønhed og patina, der blender perfekt sammen med alle de eksisterende og tidstypiske detaljer i 70’er-huset.

Når du arbejder med genbrugsmaterialer, er der dog en række ting, som du skal være opmærksom på, og som adskiller sig fra konventionelle byggematerialer. Derfor vil mit første råd være, at du allierer dig med en bygningsrådgiver, fx en arkitekt, der har viden om og erfaring med brugte byggematerialer, og som kan hjælpe dig med at få et overblik over mulighederne i dit hus – både i forhold til det, der skal bevares og det, der skal renoveres og udskiftes.

Kortlæg alle materialer

Begynd med en omhyggelig gennemgang af villaen, hvor du sammen med arkitekten kortlægger de eksisterende materialer og arkitektoniske detaljer, som det kan betale sig at bevare. 

Kig en ekstra gang på husets træværk, originale døre og vinduer, indbygget inventar, murværk, gulvbelægninger osv. Vurdér materialernes tilstand og kategorisér dem efter, om de kan genbruges eller er i så ringe stand, at de skal udskiftes. Kan materialerne istandsættes, så de bliver lækre og gedigne at se på, ja, så er det faktisk den bedste, nemmeste og billigste måde at bevare husets sjæl og charme på.

Vælg materialer fra samme tidsperiode

Når materialerne er kortlagt, skal der laves en plan for ombygningen, der tager højde for, hvordan du kan genbruge og integrere de eksisterende materialer, og hvilke du skal på jagt efter i en brugt udgave.

Når du supplerer med “nye” brugte byggematerialer, er det en god idé at vælge materialer fra samme tidsperiode, som huset er bygget. Tidssvarende materialer vil som regel være nemmere at integrere i den eksisterende arkitektur, og med den rette anvendelse kan de endda være med til at forstærke 70’er-husets særlige stiltræk.

Genbrug kræver engagement

Det er en spændende proces at bygge med genbrug, og det begynder allerede i indkøbsfasen, når du skal på genbrugsjagt på nettet eller i et af de mange genbrugsbyggemarkeder. 

Du skal dog være opmærksom på, at det kan være tidskrævende at finde de helt rigtige materialer. Derudover kræver mange brugte byggematerialer en kærlig hånd, fx afrensning, slibning og tilpasning, før de kan monteres. Har du ikke selv evnerne eller tiden til at udføre dette arbejde, skal du regne med ekstra håndværkerudgifter til dette.

Husk også, at der i dag er andre krav til byggematerialer, og at materialer, der er blot 20-30 år gamle derfor kan indeholde stoffer, som vi i dag ved er giftige eller dårlige for indeklimaet.

Men har du et gennemarbejdet projekt og en kyndig rådgiver med på sidelinjen, kan du bygge både klimavenligt og smukt uden at gå på kompromis med sundheden.

Nedenstående fotos: Andreas Mikkel Hansen og Christina Kayser Onsgaard

Fliserne lå i spisestuen:

De brugte byggematerialer kan sagtens komme fra boligen selv. Disse smukke skiferfliser lå oprindeligt i 60’er-husets spisestue. Da familien skulle igennem en større indvendig renovering, foreslog arkitekt Rasmus Bak at genbruge fliserne på badeværelset.

Specialbyggeriet blev bevaret:

Huset her er renoveret med hjælp fra arkitekt Allan Lorenzen og med stort fokus på både bevaring og genbrug. Reolen blev specialbygget til huset, da det i sin tid blev opført, og det var derfor en selvfølge at bevare den. Det samme gælder for den fine skydedør i egetræ og det tidstypiske trappegelænder. Loftet er dog nyt og blev udskiftet i forbindelse med en grundig efterisolering. Desværre kunne de oprindelige loftslister ikke genmonteres. De blev til gengæld genbrugt som “ny” beklædning på et skur.

Døre blev til hyggekrog:

Allans Lorenzens ombygning af denne 1960’er-villa gav mulighed for at omdanne et par af de oprindelige egetræsdøre til et indbygget siddearrangement i stuen.

Arkitekten fredede gulvet

Huset her er totalrenoveret og energioptimeret med hjælp fra arkitekt Nanna Bering. Hun så værdien og skønheden i de gule håndstrøgne gulvtegl i entréen og fik beboerne overtalt til at bevare dem.
pernille hjorth

Pernille Hjorth, Arkitekt MAA,
Sekretariatsleder Danske BoligArkitekter

Mest læste artikler