Den lysende have

De lange lyse sommeraftener er noget ganske særligt for os nordboere. Træk nydelsen i langdrag ved at sætte fuldt blus på haven og terrassen og bliv siddende i det fri lige til sengetid.

De lange lyse sommeraftener er noget ganske særligt for os nordboere. Træk nydelsen i langdrag ved at sætte fuldt blus på haven og terrassen og bliv siddende i det fri lige til sengetid.

Levende lys giver stemning
Lad levende lys sprede stemning, glæde og varme. Mulighederne for at tænde op udenfor er næsten utallige. Flyt alt, hvad du har af hurricanes, lanterner, petroleumslamper osv. ud på terrassen. Sæt dem i blomsterbedene, i træerne og på havefliserne. Vi viser dig flere muligheder.

Lys i syltetøjsglasset
Saml dine små glas fra kaviar, sild, gelé osv. Fjern etiketten (læg dem evt. i blød et par timer i vand tilsat et par dråber opvaskemiddel), og gør glassene rene. Form et stykke tynd ståltråd til en hank. Fastgør hanken i et andet stykke ståltråd, som du vikler omkring glassets kant. Sæt et fyrfadslys i bunden, og hæng glassene op i træer, buske, espalierer, hegn eller andet.

Fra bagepapir til sjov havelampe
Du skal bruge: Bagepapir, saks, tape, tynd ståltråd, bidetang og hæfteklammer.

Sådan gør du:
Fold bagepapiret som en cylinder (det letter arbejdet, hvis du folder omkring en tom toiletrulle). Hæft det sammen i bunden med tape, og i siderne med hæfteklammer. Lav et ombuk i lampens åbning, så den er ekstra stærk her. Fastgør til sidst det tynde stykke ståltråd i lampens ombuk. Sæt et fyrfadslys i bunden,og hæng lampen i træer, buske, espalierer osv. Lad aldrig lamperne brænde uden overvågning.

Lamper på pæle
Det er ofte det enkle, der står stærkest. Det er lampen “på fod” et lysende eksempel på. Alt, hvad du skal bruge, er en hegnspæl (kan købes i dit lokale byggemarked), et lille stykke kraftig ståltråd og en lanterne til lys eller en lampe til petroleum. Den færdige pælelampe kan stikkes ned overalt i haven; på græsplænen, i blomsterbedet eller langs havegangen som en hel lille lysende allé.

Ild i gryden
Intet er mere stemningsfuldt end synet af levende ild, duften af røg i den friske luft og lyden af knitrende brændestykker. Har du en gammel gryde af støbejern, som længe har været klar til loppemarked eller genbrugsplads, så lad den finde ny anvendelse som mobil bålplads. Fyld den med brændestykker eller briketter, tænd op, og lad den stå på græsplænen, jorden eller havefliserne.

Andre lyse ideer
Sæt lyskæder op i træer, på buske eller omkring terrassens træværk. Er det en tør sommeraften, kan du med forsigtighed bruge kæder, der ellers kun er beregnet til indendørs brug. Blot du husker at tage dem ind, før det bliver regnvejr.

Lav dine egne lysestager
Lav dine egne hurricanelysestager af store henkogningsglas, syltetøjsglas, glasvaser og krukker. Fyld lidt jord i bunden af de tomme lerpotter, du alligevel har stående, sæt et par fyrfadslys i hver, og placér potterne rundt omkring i bedene.

Nyt liv i gamle lanterner
Tegn dine yndlingsmotiver – hjerter, firkløvere, bøgeblade, roser eller engle – på et stykke bagepapir. Klip dem ud, og lim dem fast på lanternernes ydersider med en almindelig limstift. Det puster nyt liv i de gamle lanterner.

Af Mette Møllevang, 606. Fotos: Lene K.


Læs også: Udendørslamper – find inspiration til udendørsbelysning i din have

Mest læste artikler