En anderledes plæne

Her er plænen, der aldrig skal klippes. Den kan trædes på og er nem at passe.


Tekst og Foto: Anemette Olesen, idényt nr. 3, 2006

Alle haver må gerne have en grøn bund – og gerne noget, man kan træde på. Men hvem siger, at det skal være græs? Et alternativ er at vælge grønne, lave og robuste planter, som kan tåle at blive trådt på. Flere af disse bærer uanseelige blomster, og nogle tilfører oven i købet skønne dufte til haven. passer dog ikke helt sig selv. I begyndelsen må man være omhyggelig med lugningen, men til gengæld slipper man for at klippe græs. Har du fået lyst til en sådan plæne, skal jorden på det udvalgte stykke bearbejdes. Alt ukrudt og evt. gammel græsplæne må fjernes, og jorden skal være let muldet og løs, før de nye trædeplanter etableres.Trædeplanterne kan købes lige nu i potter i de fleste planteskoler. Beregn ca. 40 cm mellem hver plante, klap jorden til omkring den, og vand. I den første tid efter plantningen skal de jævnligt tilses med lugning og vand, så de får optimal mulighed for at etablere sig. I løbet af sommeren vil de kunne dække jorden, så alt er en stor grøn bund. Foto: Anemette Olesen

Til jord i skygge
Lægeærenspris, Veronica officinalis, er lav og krybende med let hårede, ovale blade. Den trives godt på en fugtig muldjord. Lægeærenspris vokser vildt i naturen, og dens blade blev tidligere brugt til heling af sår.

Gode valg til plænen Foto: Anemette Olesen Smalbladet timian, Thymus serpyllum, og Citrontimian, Thymus x citriodorus., bliver frodigere som bund, hvis de klippes. De findes i sølvgrå, gulbroget og mørkegrøn, og med blomster varierende i farve, så et timiantæppe kan blive et farverigt “kludetæppe”. De timian, der betegnes som krydderurt, har kraftigere duft end de arter, der sælges som trædeplanter. Kattefod, Antennaria dioica, er en rodslående urt, der trives på kalkholdig og tør bund. Et andet godt valg kunne være almindelig trædepude, Cotula squalida.

Mest læste artikler