Få masser af gode tips til haven i maj

I maj måned er det endelig tid til for alvor at fylde dine krukker med flotte sommerblomster, da risikoen for nattefrost nu er overstået. Dét og mange andre råd til maj måneds gøremål får du her.

Blomster i krukker eller andre beholdere

Foto: Lotte BjarkeDu kan plante blomster i næsten hvad som helst, blot beholderen kan holde til jord og vand og har huller i bunden, så overskydende vand kan drænes væk. Er der ikke huller, må du lave dem, før du går i gang med at plante. Bor fx 4-6 huller med boremaskinen.

Genbrug ikke gammel jord

Sæt planterne i en balje vand, så de kan fylde deres vanddepoter op før plantning, mens du gør krukkerne klar. Det er en dårlig idé at genbruge den gamle jord i krukkerne, der sikkert for længst er tømt for næringsstoffer og kan indeholde smitstof af plantesygdomme. Den gamle jord kan til gengæld gavne som jordforbedring i bede eller på komposten. Hvis du vil spare dig selv for at huske på at gøde krukkeplanterne sommeren igennem, kan du lægge langsomt virkende gødning i jorden.

Undgå luftlommer og vand grundigt

Slå planterne ud af salgspotterne og tjek, at rødderne ser sunde ud og ikke lugter råddent. Krukken kommer til at se flot og færdig ud, når du planter tæt, men sørg for, at der er jord mellem planterne og også mellem planter og krukkens væg, så der ikke opstår luftlommer. Vand grundigt efter plantning, så kommer der kontakt mellem plantens rodklump og den nye jord.

Den nemme i maj: Knib tomatplanterne

Foto: Lotte BjarkeKnib tomatplanterne – de vokser hurtigt nu, så tiden er inde til at begynde at knibe de sideskud, der dukker op i bladhjørnerne, så planten bruger sine kræfter på at danne blomster og tomater. Hvis du lader sideskuddene vokse lidt, før du kniber dem af, kan de bruges som stiklinger, der bliver til nye og ganske gratis tomatplanter. Tomatstiklinger slår villigt og hurtigt rod, så det kan næsten ikke gå galt.

 

Den svære i maj: Væn planterne til udelivet

Før de forspirede planterne er helt klare, skal de vænnes til livet under åben himmel. Tænk på, at de små planter hidtil har levet med stabile, lune temperaturer og stillestående luft. Derfor er temperatursvingninger, stærk sol og blæst hård kost, der kan ødelægge planterne. Begynd med at stille planterne ud i en kort periode midt på dagen, når det er lunest. Stil dem lyst, men beskyttet mod direkte sol og i læ. Forlæng gradvist opholdet under åben himmel over et par uger.

Væn planterne til udelivet

Grønne tips til maj måned

Sæt klippehøjden på plæneklipperen op.
Giv plænen gødning igen.
Læg græsafklip mellem rækkerne i køkkenhaven.
Tynd ud i rækkerne med gulerødder, rødbeder og bladselleri.
Sæt overvintrede eksotiske planter som oliven ud på terrassen.
Hyp kartoflerne.
Vand køkkenhaven jævnligt, mens planterne er små.
Knib hovedet af visne tulipaner, men lad bladene stå.
Giv rododendron rododendrongødning.
Dyrk mynte i krukker, ellers breder de sig voldsomt.
Hortensier behøver meget vand.
Du kan stadig nå at så ærteblomst.
Spul bladlus af skud med en vandslange.

Foto: Lotte BJarke

Mest læste artikler