Hold levende fluefælder

Trods navnet bider kødædende planter ikke. De er spændende at se på, især når de fanger fluer eller andre insekter.

Af cand.scient. Dorte K. Rohde Nissen, idényt nr. 2, 2005
Fotos: Flora Danica

Kødædende planter har udviklet højt specialiserede fælder. Det har været nødvendigt for overleve i de næringsfattige områder, hvor de vokser. I fælderne fanges småinsekter eller mikroskopiske vanddyr, som så opløses og optages i planten. Er der mange insekter, kan de være fyldt til bristepunktet.

Du kan købe mange forskellige arter af kødædende planter i handlen. Sarracenia, fluetrompet, er uden tvivl den mest hårdføre. Det er en flerårig sumpplante, som kendetegnes ved de trompetformede rødlige eller grønlige rør, “trompeter”. Trods trompetens uskyldige udseende slipper et insekt ikke levende op igen. Insektet glider ned i en væske i bunden af trompeten. Væsken indeholder enzymer, der opløser insektet, hvorefter planten optager næringsstofferne. Trompeterne tiltrækker fluer og andre insekter.

Danske kødædende planter
Der findes også vildtvoksende kødædende planter i Danmark. De er i familie med de planter, der er i handlen, men tilhører andre arter. De danske arter bliver desværre mere og mere sjældne og er derfor fredede.
Vibefedt, Pinguicula vulgaris, findes i enge og moser.
Blærerod, Utriculari, vokser ved søer og i tørvegrave.
Soldug, Drosera, kan du møde i moser og på heder.

Overvintrer udenfor
De omkring 15 forskellige hybridsorter af Sarracenia, der forhandles, varierer både i størrelse og trompeternes form og farve. Flue trompet trives bedre ved de lavere temperaturer udendørs. Sarracenia er kuldetolerant og klarer enkelte frostgrader, hvis den langsomt vænnes til de lave temperaturer. Derfor står planten flot udendørs selv om vinteren, hvis temperaturen er over – 5 °C .

Andre kødædere
Ud over fluetrompet forhandles en rækkeandrekødædendeplanter, fx Nepenthes, kandebærer, Dionaea, fluefanger, Pinguicula, vibefedt, og Drosera, soldug. Kandebærer er en tropisk plante og kan derfor kun placeres inden døre. Planten har en roset af lancetformede blade, der ender i en slyngtråd eller en rødbrun kande.

Foto:Flora DanicaHos forskellige arter af Nepenthes varierer kanderne i form, facon og størrelse. Mange Nepenthesarter er epifytter, dvs. de vokser på træstammer, hvor der ikke er meget vand til rådighed. De er i stedet i stand til at udnytte en høj luftfugtighed. Derfor er det en god idé at douche planten med en vandforstøver.

Kødædende planter er nemme at passe, blot du følger enkelte regler. Da de er surbundsplanter, tåler de ikke kalkholdigt vand. Brug derfor kun kogt vand eller regnvand. Det er bedst at vande i underskålen, hvor der gerne må stå 1-2 cm vand. De kødædende planter skal helst holdes permanent fugtige og tåler kun en let udtørring. Kraftig udtørring kan resultere i svidninger på blade og fangstanordninger. Det skyldes, at de fleste af planterne er sumpplanter, der vokser i næringsfattige områder. Derfor skal planterne ikke gødes, men kan nøjes med de mineraler, de absorberer fra de indfangede insekter. Kødædende planter skal placeres lyst, gerne i direkte sol.

Overvintring
De fleste kødædende planter har en hvileperiode om vinteren, hvor de visner ned. Det kan være vanskeligt at overvintre planterne, men forsøg ved at indskrænke vandingen, så planterne kun holdes let fugtige og placer dem et køligt sted. Er overvintringen lykkedes, vil nye blade og skud bryde frem i foråret.

Læs også: Hestebremser: hvilken flue bider, og hvilken efterlader parasitter – klægen eller bremsen?

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler