Sådan holder du den perfekte tale til festen

Få opskriften til at holde den bedste tale til den, du holder af, fra Gyldendals 'Bryllupsbogen'. Kan også bruges til talen til konfirmanden eller fødselaren.

Brudgom holder tale for sin brud til bryllup

De fleste brude og gomme er mere nervøse for at holde en tale for deres nye hustru eller mand, end de er for noget som helst andet på bryllupsdagen.

Brudens og gommens taler er et stort øjeblik ved ethvert bryllup, og det kan næsten ikke undgås, at både taleren, ægtefællen og gæsterne bliver rørte.

Heldigvis behøver I ikke at skrive den bedste tale, der nogensinde er blevet holdt ved noget bryllup i hele verden. I skal bare skrive en tale, som er ærlig og handler om jeres partner og jeres liv sammen.

Sådan skriver du din tale

En god tale:

– er hellere lidt for kort end lidt for lang

– har en start, en midte og en slutning

– er velforberedt

Er det første gang, du skal skrive en tale, kan det virke som en uoverstigelig opgave, og det er helt forståeligt, hvis du er nervøs for at gå i gang, men begynd hellere i dag end i morgen.

Skriver du din tale i sidste øjeblik, risikerer du at glemme noget, du faktisk gerne ville have sagt. Du har heller ikke tid til at lade talen fæstne sig i din hjerne, og risikoen for at snuble over ordene bliver større.

Begynd med at tænke over de to-tre vigtigste budskaber, du gerne vil fortælle til din nye ægtefælle på jeres bryllupsdag.

Beslut så, hvad dit allervigtigste budskab er. Det kan være et karaktertræk ved din nye ægtefælle, som du sætter særligt stor pris på – eller måske at du bliver en bedre version af dig selv sammen med din nye ægtefælle – eller at du er vild med de mange oplevelser, I sammen kaster jer ud i.

Tænk så på situationer fra jeres hverdag og liv sammen, som kan illustrere pointen, og så er du allerede godt i gang.

Tænk også over:

• Har du en lille hemmelighed, som gæsterne vil nyde at høre, og som passer ind i talen?

• Hvad drømmer du om, at du og din nye ægtefælle skal opleve sammen i jeres ægteskab? Er der en del af talen, som peger fremad mod den fremtid, I skal skabe sammen?

• Måske du også vil sige lidt om eller til dine forældre, svigerfamilie eller jeres venner?

Slut af med at bede gæsterne skåle med dig for din nye ægtefælle. Nu er du faktisk allerede ved at være i mål.

To sikre tips:

Lav en skitse

Skriv først en meget grov skitse af talen. Senere kan du pynte den med smukke ord og vendinger, hvis du ønsker det. I første omgang handler det om at få strukturen og budskaberne på plads.

Øv dig!

Når talen er skrevet, skal du øve dig på den. Find ud af, om du bedst kan lide at have hele talen skrevet ned, eller om det fungerer bedre for dig med stikord på et lille kort.

Og tag så tid på dig selv. Hvis du kan holde talen på under ti minutter, kan den næsten ikke undgå at blive en succes.

Teksten er et uddrag af ‘Bryllupsbogen – sådan planlægger I jeres store dag’, der er skrevet af Pernille Redder for Gyldendal.

Mest læste artikler