Sikkerhed i højsædet

Nye bagudvendte barnestole gør det simpelt at have børn sikkert med i bilen.

Af Søren W. Rasmussen, FDM, idényt nr. 7, 2005
Foto: FDM

Iårevis har man diskuteret, hvordan man sikrest kan køre med små børn i bilen. Skal barnet sidde bagudvendt eller med hovedet frem? Undersøgelser viser nu, at de bagudvendte barnestole sikkerhedsmæssigt er den bedste løsning. Den type stole giver langt mindre belastninger i barnets hoved og hals i tilfælde af en kollision. Problemet er blot, at de bagudvendte stole kan være svære at montere korrekt.

ISO-FIX er vejen frem
Nu er der hjælp at hente for børnefamilierne. Et relativt nyt system til fastgørelse af barnestole er kommet på markedet, ISO-FIX, som gør det noget lettere at montere en barnestol i bilen.

Ideen er, at der i bilen sidder et par bøjler, der er fastgjort til karrosseriet, og som sidder på en standardiseret måde mellem bagsædets ryglæn og sædepude. En barnestol beregnet til ISO-FIXmontering kan således let fastgøres til bøjlerne. På den måde får man både en barnestol, der er let at fastgøre, og som giver barnet den optimale beskyttelse.

Kun godkendte stole
De fleste nye biler er i dag forsynet med ISO-FIX-beslag, men hidtil har det været småt med barnestole, som kunne udnytte det. På det seneste har flere forhandlere dog fundet gode stole med den smarte fastgørelse. Selve ISO-FIXsystemet er dukket op gennem de seneste fem-seks år, og selvom du ikke er i markedet for en ny bil, vil du dog stadig kunne finde systemet i mange brugte biler.

I princippet burde man kunne placere en hvilken som helst ISOFIX- stol i en hvilken som helst ISO-FIX-bil, men så langt er udviklingen endnu ikke nået. Du er derfor nødsaget til at sikre dig, at den stol, du overvejer at købe, rent faktisk er godkendt til bilen.

Det er en god ide, at undersøge markedet, før man indkøber sin autostol, og går man til en egentlig forhandler, der er uddannet inden for området, er man sikker på god vejledning.

Kræver instruktionHar du ikke en bil med ISOFIX, kan du alligevel vælge blandt en række bagudvendte barnestole, som monteres i bilens sikkerhedssele. Det kræver god instruktion i montagen, idet omviklingen af selen kan være besværlig. En fejlagtig montering kan i sagens natur få alvorlige konsekvenser.

Mest læste artikler