Snart åbner bygningspuljen – sådan får du tilskud

Den populære bygningspulje åbner snart op for anden ansøgningsrunde i 2021. Se hvornår her, og bliv klædt på til ansøgningsprocessen med overblik over det, du kan søge tilskud til.

Den endelige dato for, hvornår bygningspuljen åbner for anden gang i 2021, er endnu ikke frigivet. Men Energistyrelsen har i et nyhedsbrev løftet sløret for, at det bliver i sidste halvdel af september. Der bliver flere penge end i første runde af 2021, men lavere tilskudssatser. Kom i gang med forberedelserne allerede nu, så du er klar til ansøgningsprocessen og ved, hvad du skal gøre. 

Det første, du bør gøre, er, at gå ind på Sparenergi.dk og bruge tilskudsberegneren. Her kan du se, om du er berettiget tilskud. Bemærk, at beregneren endnu ikke er opdateret med de nye satser. Du kan dog få overblik over hvilke klimaforbedringer, du kan få tilskud til. 

Det skal du have klar, når du søger penge fra bygningspuljen

  1. For at ansøge skal du have et gyldigt energimærke fra efter oktober 2012. Dette er ikke et krav, hvis du kun søger tilskud til konvertering til varmepumpe. Hvis du fået et nyt energimærke forud for ansøgningen, kan du ligeledes søge om tilskud til energimærket.

  2. Ved ansøgning skal du have dit Nem-ID klar sammen med dokumentation for ejerskab af boligen. Det kan du hente fra www.tinglysning.dk

  3. Hvis du ansøger ved en fuldmagt, skal du udfylde en ansøgererklæring.

Husk at du skal søge om tilskuddet, FØR du påbegynder renoveringen. Det betyder, at du ikke må lave aftaler med håndværkere eller købe materialer, før du har fået bekræftelse på tilskuddet. 

Det kan du søge om tilskud til

Du kan søge tilskud til flere forskellige former for klimarenoveringer: 

  1. Udskiftning af døre og vinduer. I denne runde kan du blandt andet søge tilskud til udskiftning af nye vinduer og døre, hvilket også omfatter ovenlysvinduer. For at få tilskud til udskiftning af døre, skal de bestå af minimum 70 % glas. Bemærk, at du ikke længere kan få tilskud til udskiftning af dørhøjt vindue (terrassedøre, skydedøre, foldedøre med videre). Læs mere om, hvordan du får tilskud til udskiftning af vinduer.

  2. Du kan søge om tilskud til efterisoleringer af terrændæk (den del af husets konstruktion, der ligger direkte på jordoverfladen). Du kan også få tilskud til efterisolering af loft og ydervægge (dog ikke til hulmursisolering).

    Læs også: Hulmursisolering – vælg den rigtige isolering til hulmuren
  3. Du kan søge om tilskud til konvertering til varmepumpe. Varmepumpen er et luft-til-vand anlæg, der trækker varmeenergi ud af udeluften. Bemærk, at dit hus skal være energimærke E, F eller G, for at kunne søge om tilskud til varmepumpen. Du ikke kan søge, hvis du har mulighed for tilslutning til fjernvarme. Læs mere om tilskud til konvertering til varmepumpe.

Gode råd til ansøgningsprocessen

Hvis du vil have opdateringer, så snart de bliver frigivet, kan du tilmelde dig Sparnergis nyhedsbrev. Du kan også tilmelde dig et af de fire webinarer, hvor du kan stille spørgsmål til ansøgningsprocessen. Webinarerne foregår torsdag d. 16. september og søndag d. 19. september. 

Derudover er det godt at vide, at pengene fra bygningspuljen bliver fordelt efter “først-til-mølle-princippet”. Det betyder, at du bliver tildelt et nummer i køen, når du tilgår ansøgningsportalen på åbningsdagen. Et godt tip er at åbne siden på flere devices – eventuelt både på computeren og telefonen. På den måde får to du lodder i lotteriet. Vælg det laveste nummer, når køen åbner. 

Du skal væbne dig med tålmodighed

Energistyrelsen modtog en del kritik efter sidste runde af bygningspuljen åbnede op. Mange sad i kø i timevis, før de kom igennem, mens andre ventede forgæves uden muligheden for at ansøge. Hos Energistyrelsen forventer de, at der også denne gang vil være pres på. Derfor anbefaler de, at du væbner dig med tålmodighed. 

Der er mange tusinde ansøgninger, der skal behandles, og det kan godt tage tid. Er du heldig at få en bid af bygningspuljen, kan der også gå en rum tid, før du modtager tilskuddet. Men svaret skal nok komme, og de behandler dem hurtigst muligt efter ansøgningsportalen lukker.

Mest læste artikler