Fantasiens ø slår igen når computer trækker

Hunde helt uden snor, mennesker i løbetøj, rester af en konges lystbolig, et sted at lade fantasien svømme og lege. I Hillerød kan du nemt finde et sted med det magiske navn fantasiens ø.

Fantasiens ø slår igen når computer trækker

Denne artikel er oprindeligt udgivet på voresvilla.dk og flyttet til idenyt.dk efter 2018.

Væggene i palæets store hal var beklædt med flaskeskår og østersskaller. Lysekroner af underligt snoede egegrene hang fra loftet. Lamper i naturmateriale lyste fra væggene. Et sted skabt til ro, flugt, fantasi, men også et sted skabt til at invitere et statsoverhoved eller to på en anderledes intim lystfiskeroplevelse med kongen, dengang han hed Frederik den syvende og slet ikke gad leve efter alle de forventninger, man havde til, hvordan en konge bør opføre sig.

Fantasien fjerner bekymringer

Malthe ser sig omkring. Et dryp regn finder vej fra trætoppenes bøgeblade, han virrer med hovedet, tager en bid af den hjemmebragte spegepølsemad, nipper til den dampende te og lytter. Først irriteret, for hvorfor skal han nu igen slæbes gennem mor og fars tossede påfund i naturen, når nu computeren bor så varmt og trygt på et skrivebord, der har en teenagemagnetisk tiltrækning?

Men der sker noget med mennesker, også dem vi kalder børn, når de bevæger sig i naturen. Irritationen får mindre og mindre plads, og hvis man gider gøre sit hjemmearbejde og sætte sig lidt ind i områdets fortid, så er der næsten altid noget at hægte interessen op på. Der går ikke længe før Malthe har lyttet sig til en forståelse for Frederik den Syvendes mission om at skabe et sted, hvor det er ok at lade fantasien pletfjerne livets bekymringer. Han løber legende omkring, og snart er det umuligt at følge med, for nu har fantasien taget over, og vi voksne er helt overflødige.

Se, føl og mærk danmarkshistorien

Vi er taget til det mystiske, farverige og på sin egen stille facon, helt unikke stykke skovområde ved Brededam i Præstevangen ved Hillerød. Fantasiens ø, kaldes stedet. Et sted, hvor Kong Frederik den Syvende i 1859 lod opføre to særprægede bygninger, hvor han søgte til, når han besøgte det imposante Frederiksborg Slot og trængte til lidt fred og ro for det opstyltede hofliv.

Her tog han ud med sin elskede Grevinde Danner, fiskede eller tog sine gæster, også gerne de fineste af slagsen, med på en fisketur, en pibe tobak, en kop te og en diskussion af verdenssituationen.

Bygningerne blev opført på det, der egentlig var en halvø, men ved at få gravet en kanal på halvøens smalleste sted skabte kongen sin helt egen ø, og selvom annekshuset blev revet ned i 1905, og palæet af sikkerhedshensyn blev fjernet i 1959, så er der stadig en murstensgavl tilbage som minde om den folkekære konges private frikvarter. Stedet er et af de mange områder, hvor danmarkshistorien kan ses, føles, opleves og mærkes ganske gratis i naturen.

Mest læste artikler