Derfor skal din næste brændeovn være svanemærket

Når du skal købe en ny brændeovn er der mange gode grunde til, at du skal kigge efter én, der er svanemærket. Læs om fordelene ved en svanemærket brændeovn her.

Når du tænder op i brændeovnen, er det ikke blot varme og hygge, der spreder sig i dit hjem. Sundhedsfarlige partikler kan også sprede sig og gøre skade på lunger og hjerte og generelt forurene luften i dit hjem.

Af samme grund har de nordiske lande fastsat nogle meget strenge regler, når det kommer til brændeovne. For eksempel er der regler for, hvor gode brændeovnene skal være til at omdanne brændslet til varme, og hvor meget de må forurene. 

Kig efter svanemærket

Som forbruger kan det imidlertid være svært at vide, om den brændeovn, man køber, lever op til reglerne. Heldigvis kan man her få god hjælp af det såkaldte svanemærke. En brændeovn kan nemlig kun få et svanemærke, hvis den har bestået en række test, som beviser at den lever op til fælles-nordiske miljøkrav.

Mærkningsordningen kan altså hjælpe dig til at finde den mest effektive og miljøvenlige brændeovn uden hjælp fra eksperter. Samtidig sikrer du dig også, at dit hjem udsættes for færrest mulige skadelige partikler, hvilket er godt for både dig og miljøet omkring dig.

Kilde: Miljøstyrelsen

Mest læste artikler