Fjernstyret brændeovns-automatik og synligt CVR

En fjernstyret brændeovns-automatik er blandt kandidaterne til årets produktpriser den 7. november. Håndværkernes CVR-nummer skal være mere synligt, og du får en huskalender for november måned.

Foto: Fjernstyret brændeovns-automatik

Det kan være svært at styre en brændeovn og sikre den mest komfortable temperatur i rummet, hvor den står. Der skal tages højde for mængden af brænde og graden af lufttilførsel, ellers ender man nemt med en overophedet brændeovn. Nu er det dog muligt at sætte brændeovnen på automatik, så den selv styrer forbrændingen, og du får præcis den temperatur, du vil have.

Fjeder styrer spjældene

Det er Hwams Autopilot IHS, der kan gøre arbejdet og, som kan styres med en fjernbetjening. Den bipper, når det er tid til at lægge nyt brænde ind. Selve hjertet i systemet er en bimetal-fjeder (se foto), som reagerer på temperaturen og styrer spjældene, som regulerer primær- og sekundærluft.

Årets smarteste produkter kåres

Det er Fagbladet Ingeniøren, der kårer årets produkter i flere kategorier.
Flere af de indstillede produkter kan være en hjælp for boligejere. Der er blandt andet et avanceret klimastyringsanlæg, et helt solcellehus og en varmepumpe, der bruger meget lidt energi. Produktpriserne uddeles onsdag den 7. november.

Synligt CVR for mindre sort arbejde

Håndværkerfirmaer i Danmark har et 8-cifret CVR-nummer, som udstedes af Det Centrale Virksomhedsregister. Nummeret bruges som et entydigt kendetegn, når firmaet henvender sig til myndighederne, og kan som regel også findes på den faktura, som du får efter udført arbejde. Fra 1. januar 2013 skal vi også kunne finde CVR-nummeret og firmanavnet på virksomhedernes varebiler – altså køretøjer til erhvervsmæssig brug, som har gule plader. Udenlandske varebiler skal synligt i forruden have dokumentation for registrering i RUT-registeret. Tanken bag den nye lov er, at det skal begrænse sort arbejde.

Huskalender november

Foto: Mikael Mortensen
Afspærringsventil.

Sidste chance
Håndværkerfradraget stopper til nytår, så hvis du skal nå at få udført et arbejde, som du kan trække fra og dermed spare op til ca. 5.000 kr., skal arbejdet være udført inden den 31. december.
Legionella
Legionellabakterierne lever i ferskvand, hvor de kan formere sig i lunkent vand. Smitterisikoen kan minimeres ved altid at holde en tilpas høj temperatur på det varme vand – altså mindst 55˚.
Ventilmotion
På begge sider af vandmåleren sidder en afspærringsventil, som kan bruges til at lukke for vandet i huset. Husk, at den skal motioneres en gang om året, så den ikke er groet fast, når du hurtigt skal have lukket.
Fri luftvej
Det er vigtigt, at ventilationsåbningerne i husets sokkel er fri for blade og andet snavs, hvis du har krybekælder under huset. Du må aldrig lukke ventilationen af, hverken om sommeren eller om vinteren.
Tjek
En række håndværkeropgaver må kun udføres af autoriserede fagfolk. Det gælder fx arbejde inden for kloak, el, gas og vvs. Sikkerhedsstyrelsen har lavet en hjemmeside på www.sik.dk/tjek, hvor du kan se, om din håndværker er autoriseret.

Mest læste artikler