Forbud mod brændeovne: Dansk by vil sættes fri

Allerede nu undersøger borgmester muligheden for at forbyde brændeovne om natten og nær skoler, men håbet er, at de kan gå længere endnu.

Hvert eneste år dør omkring 440 københavnere for tidligt på grund af luftforurening, og endnu flere bliver syge af lungekræft, diabetes, demens og hjertekarsygdomme på grund af forureningen. 

Ifølge Københavns Kommune er der to store syndere – biltrafik og brændeovne. 

Faktisk udleder byens 17.000 brændeovne dobbelt så meget forurening som bilerne i de kolde måneder (renluft.kk.dk)

Derfor vil kommunen nu se på, hvordan man fremover kan begrænse københavnernes brug af brændeovn, lyder det fra Københavns sundhedsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Allerede nu, er hun ved at få undersøgt, om det er muligt indenfor de gældende regler, at forbyde brug af brændeovne om natten og i områder nær skoler og daginstitutioner, men målet er at gå endnu længere.

– En gang besluttede man, at vandet i Københavns havn skulle være så rent, at man kunne bade i det. Det krævede en ambitiøs og målrettet indsats. Og nu er det rene vand et kendetegn for vores hovedstad. Lad os være lige så ambitiøse for folkesundheden og luften, vi indånder. Tænk en forskel, det kunne gøre for københavnerne, hvis vi fik friere rammer til at lave bilfri områder, skærpede miljøzoneregler og forbyde brændeovne der, hvor der er adgang til fjernvarme, siger hun i en pressemeddelelse.

Derfor håber hun på, at København kan få lov at blive en såkaldt frikommune, der på alternativ vis kan arbejde på at begrænse luftforureningen.

– Fra talerstolen ved Folketingets åbning i oktober præsenterede statsministeren den glimrende plan om at sætte en udvalgt skare af kommuner fri på tre forskellige velfærdsområder. København var ikke blandt dem. Men hvorfor ikke gribe samme mulighed på luftområdet og lade hovedstaden vise, hvor meget vi kan gøre for folkesundheden ved at begrænse den lokale luftforurening, siger Sisse Marie Welling (SF).

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune lancerede i efteråret 2020 kampagnen “ren luft redder liv”, som giver viden og tips om at undgå luftforurening.

Mest læste artikler