Undgå eksplosive priser: Sådan får du billigt brænde

Brænde behøver ikke ankomme på en palle i indkørslen og koste flere tusinde kroner. Du kan selv hente billigt brænde i skoven.

økse hugger i blokken med billig brænde

Nu er det endnu engang tid til at fylde brændekurven op igen, så vi danskere kan gøre det, vi er allerbedst til – nemlig at hygge os. Men lige så hyggeligt som det er at nyde den knitrende ild hjemme i stuen, lige så umuligt kan det være at skaffe billigt brænde til en hel vinter.

Men her kommer sankebrænde ind i billedet. Sankebrænde er nemlig alt det træ, der ligger løst i skovbunden, og som du nemt og billigt kan fodre brændeovnen med.

Billigt brænde koster tid, men du sparer penge

Der er selvfølgelig mere arbejde forbundet med selv at hente brænde i skoven end at få det leveret i indkørslen, men der er til gengæld også langt mere at spare. Mens en leveret rummeter opskåret brænde nemt kan koste flere tusinde kroner, koster en rummeter i skoven mellem 285 og 601 kr.

Træ billigst i Jylland

Den store prisforskel på leveret og selvhentet brænde skyldes naturligvis, at du selv skal skære op, hjembringe og ikke mindst tørre brændet fra skoven i op til to år. Til gengæld kan du trække lidt fra på kalorieregnskabet: Ved en times brændehugning forbrænder du 343 kalorier.

To måder at hente brænde på

Hvis du vil i skoven efter brænde, så er der to nemme måder: Enten køber du et sankekort, der giver tilladelse til at tage alt træ, der ligger på skovbunden efter skovning, eller du køber lov til selv at fælde træer og skære dem op til brænde (selvskovning).

billig brænde i skoven

Du kan samle billigt brænde eller selv fælde træerne

Sankebrænde er nemt at gå til og skal blot samles ind og skæres op i mindre stykker, mens selvskoveren selv skal fælde træerne. Til arbejdet i skoven er økse, håndsav og motorsav uundværlige redskaber.

Skovfogeden skal kontaktes først

Både sankere og selvskovere skal henvende sig til Naturstyrelsen og aftale nærmere. Alt afhængigt af, hvad Naturstyrelsen har til rådighed, og hvad dine ønsker er, anvises et bestemt område, hvor du må hente brænde.

Billigt brænde kun i vinterhalvåret

Bemærk, at det mange steder kun er tilladt at hente brænde i skoven i vinterhalvåret. I sommerhalvåret skal dyrelivet nemlig have fred.

Hvis du sætter en weekend af, er det en god idé at bruge de fleste arbejdstimer på at skære op, lægge brændet ud til skovstien og så først til sidst køre ind med traileren og hente brændet hjem.

Din sikkerhed i skoven

  • Hav en tændt telefon på dig, så du kan få hjælp.
  • Vid, hvad den nærmeste skovvej hedder.
  • Hav førstehjælpsudstyr i form af en kompresforbinding i en lomme.
  • Hold forsvarlig afstand, hvis I arbejder flere sammen. 
  • Hvis I skal fælde et træ, bør ingen være nærmere fældningsstedet end det faldne træs dobbelte højde.
  • Tag dit affald med, når du forlader skoven.
  • Hav sanke/skovningskortet på dig.

Kontakt Naturstyrelsen for at købe sankekort eller ret til selvskovning lige her.

Denne artikel om billig brænde er senest opdateret den 3. november 2022

Mest læste artikler