Nyt lovforslag: 260.000 boligejere må betale

En ny lov pålægger boligejere at skrotte eller skifte den gamle brændeovn ud. Find ud af, om det nye lovforslag påvirker dig.

Ifølge et nyt lovforslag skal gamle brændeovne fra før 2003 udskiftes eller fjernes, når du køber en ny bolig med en brændeovn af den type. Hvis lovforslaget vedtages, vil 260.000 danskere skulle fjerne deres brændeovne fra hjemmet. Det fremgår i en artikel fra Ekstra Bladet.

Brændeovne bidrager til luftforurening

Det nye lovforslag kommer, fordi tusindvis af danskere hvert år dør for tidligt på grund af luftforurening. Derudover er privat brændefyring den største danske bidragsyder til partikelforurening. Der sættes således ind over for ældre brændeovne fra før 2003, da de udleder op mod fem gange så mange partikler som en ny brændeovn.

– Vi ved, at især de ældste brændeovne står for en stor del af forureningen med skadelige partikler, der kan give både hjertekarsygdomme og luftvejslidelser. Med lovforslaget tager vi et skridt mod renere luft herhjemme, fortæller miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

Ny lov om brændeovne træder i kraft i 2021

Hvis lovforslaget vedtages, vil loven træde i kraft fra april 2021. Her bliver det et krav, at der ved ejerskifte skal ske en nedlæggelse eller udskiftning af brændeovnen til en nyere og mindre forurenende model.

Ejerskifteordningen inkluderer dog ikke kakkelovne, masseovne, antikke brændeovne og åbne pejse.

Hvor gammel er din brændeovn?

Der er omkring 700.000 brændeovne i Danmark, hvoraf det antages, at 260.000 af dem er produceret før 2003. Danmark er således et af de lande, der har flest brændeovne pr. indbygger.

Hvis du er i tvivl om, hvor gammel din brændeovn er, kan du kontakte en skorstensfejer, der kan lave en erklæring for dig. Erklæringen skal sendes til Miljøstyrelsen sammen med anden relevant dokumentation. Derefter afgør Miljøstyrelsen, om din brændeovn er omfattet af ejerskifteordningen eller ej.

Fyr rigtigt op i din brændeovn og minimer partikelforurening

Hvis du har en ny brændeovn, eller vælger at udskifte den gamle, kan du reducere forureningen ved at fyre rigtigt op. Det er en god ide, at bruge godt tørt brænde, og at du sørger for ordentlig lufttilførsel, når du fyrer op i din brændeovn.

Mest læste artikler