Sådan renser du pillefyret

Pillefyr skal renses jævnligt, men hvordan gør du egentlig? Se med trin for trin.

Rens dit pillefyr

Et pillefyr eller træpillefyr varmer huset godt op, og du kan spare penge på varmeregningen, men det skal også renses med jævne mellemrum.

Der er lidt arbejde i det, men det er sådan set nemt nok, og du kan f.eks. gøre det i forbindelse med, at du skal fylde pillemagasinet op. Læs med her og få guiden til, hvordan du renser dit pillefyr.

Læs også: Rengøring af brændeovn – vedligeholdelse af pejs og ildsted

Sådan gør du

1. Stop fyret – der går måske lige lidt tid, inden fyret er helt slukket, og i det tidsrum kan du eventuelt fylde pillemagasinet.

2. Tag en støvmaske på, da der kommer sodpartikler op, når du renser fyret. Det er desuden en god idé at tage handsker på, da fyret godt kan være lidt varmt, og så undgår du også at få for meget snavs på hænderne.

3. Tag toppen af selve fyret, så du kan få renset nedenunder og få pille stængerne op, der sidder i de rør, hvor den varme luft kommer igennem. Det ser forskelligt ud fra fyr til fyr, så sørg for at finde ud af, hvordan netop dit fyr fungerer.

4. Børst indersiden af låget ned til fyret, så du får fjernet snavs herfra, og fej derefter rundt langs kanten i beholderen.

5. Tag en brandsikker handske på, hiv stængerne op fra fyret, og kør stangen gennem en lukket hånd for at fjerne soden. Dette kan også gøres på andre måder, så du kan selv vurdere, hvad der fungerer for dig.

6. Rens derefter rørene med en stålbørste, der passer til. Her bør der ikke være gløder i, så det kan du støvsuge op. Det er også en god idé at støvsuge skorstenen, så du får fjernet så meget sod som muligt.

7. Sæt stængerne på plads i rørene, og sæt låget på igen.

8. Herefter skal selve brandkammeret renses. Sneglen, der trækker træpiller fra silo til brandkammer, skal skilles ad, og derefter kan du åbne brandkammeret ved at trække skuffen ud.

9. I brandkammeret ligger de afbrændte piller, som skal skovles op. Her må du ikke støvsuge, da der er fyldt med gløder, så skovl så meget som muligt af indholdet op i en stålspand, og vend derefter resten af indholdet ned i spanden.

10. Der ligger gerne noget aske fra brandkammeret inde i hulrummet, så fej asken sammen, og skovl det derefter op i spanden.

11. Nu kan du sætte brænderen på igen og slutte den til, og herefter kan du starte fyret.

Se hele guiden i videoen herunder.

Kilde: Bolius

Mest læste artikler