Sådan tester du, om brændet er tørt nok

Hvis du fyrer med vådt brænde, kan du ikke udnytte brændet lige så godt, og forureningen stiger markant. Derfor skal du finde ud af, om brændet er tørt nok, og det kan du gøre på flere måder.

Brændet skal være tørt

Det er vigtigt, at du aldrig fyrer med fugtigt brænde, både for dig, din økonomi og miljøjet. Brændet kan nemlig ikke udnyttes lige så effektivt, når det er vådt, og samtidig forurener det også mere end tørt brænde og skaber mere sod i skorstenen, hvilket kan føre til skorstensbrand. 

Du skal derfor sørge for, at brændet ikke overstiger 18-20% fugtighed, og der er flere måder, du kan teste, om dit brænde er tørt nok. 

1. Brug en fugtighedsmåler

Den sikreste måde at måle fugten i brændet på er simpelthen at bruge en fugtighedsmåler. For at måle skal du flække et stykke brænde, og så måler du på den friske flade inde i brændestykket – her må fugtigheden maks. ligge på 18-20%. Er det højere, skal brændet tørre længere. 

Vil du læse mere om fugtighedsmålere, kan du læse videre her.

2. Slå brændet sammen

En mere simpel – men lidt mindre præcis – måde at teste brændet på, er at slå to stykker brænde sammen. Giver det en dump lyd, er brændet for fugtigt, men er lyden helt skarp, kan du godt smide det i brændeovnen.

3. Undersøg brændet

Hvis brændet er godt tørt, er der nogle tegn, du kan kigge efter. Brænde skal føles tørt og hårdt, ikke have mug eller svamp på, og du kan kigge efter tørrerevner i enderne. Det er også et godt tegn, hvis der er fremtrædende åreringe, og hvis brændet ikke dufter af harpiks, da duften gerne aftager i løbet af tørringsprocessen.

4. Pust bobler

Denne test er lidt sjovere end de andre, og den kan udføres rimeligt nemt og hurtigt.

Smør lidt opvaskemiddel på den ene ende af et brændestykket, og pust derefter i den anden ende – hvis der kommer bobler/skum ud af enden med sæben, er der god luftpassage i brændet, og brændet er dermed fint tørt. 

Andre tegn

Er du stadig i tvivl, om dit brænde er for vådt, kan du se efter, om det er svært at få ild i, da det ikke brænder så nemt som tørt træ.

Hvis træet syder, når det brænder, er det for vådt – det er nemlig vandet, der koger. Du kan også kigge på farven på røgen, når du fyrer; er røgen sort, er brændet for fugtigt. 

Kilder: Viden.aduro.dk, Dansk Brændesalg

Mest læste artikler