Valg af skorsten: vælg en type, der passer til din brændeovn

Det er vigtigt at vælge den rigtige skorsten til sin brændeovn. Skal det være en muret skorsten, en isokernskorsten eller en stålskorsten? Din brændeovn og din skorsten skal nemlig passe perfekt sammen, så den optimale forbrænding sikres. Se her, hvilken skorsten, der passer til din brændeovn.

Vælg den rigtige skorsten

Valget af skorsten står mellem muret skorsten, en isokerneskorsten eller en stålskorsten. Se her, hvad der taler for og i mod i dit tilfælde.

Muret skorsten

Du kan bygge en muret skorsten, opsætte en stålskorsten eller bruge en brændeovn med bioethanol, der ikke behøver aftræk. At mure en ny skorsten op er et større indgreb på bygningen. Hvis du ikke har prøvet at mure før, bør du overlade det til fagfolk, så der ikke opstår revner og bygningsreglementet overholdes.

En isokernskorsten

En muret skorsten kan også laves i moduler – en såkaldt isokernskorsten. Modulerne består af et indvendigt rør, der er støbt ind i en skal af lavasten. Modulerne mures oven på hinanden og yderst lægges et lag af mursten.

Stålskorsten

En stålskorsten kan placeres, hvor du vil på bygningen – enten på taget eller ydervæggene. Dermed har du større fleksibilitet til at anbringe din brændeovn, hvor du ønsker det i huset. Du kan selv montere, eller du kan bede en fagmand om at gøre det for dig. Men uanset hvad du vælger, skal skorstenen godkendes af en skorstensfejer, inden den kan tages i brug.
  Foto: Schiedel
  Isokernskorstenen klarer høj varme.

Køb ikke for stor skorsten

Stålskorstenen kan ikke altid klare lige så høje temperaturer som en muret skorsten, så du bør sikre dig hos forhandleren, at stålskorstenen kan klare brændeovnens effekt.
Størrelsen på brændeovnen afhænger selvfølgelig af, hvordan rummet er indrettet, og hvor godt huset er isoleret.

Vælg lille ovn, hvis den kun skal bruges til hygge

I et velisoleret hus kan 1 kilowatt (kW) normalt opvarme 20 m2. Hvis isoleringen halter, eller hvis der er meget højt til loftet, kan det halvere effekten. Vælg hellere en brændeovn med lille effekt, hvis formålet først og fremmest er at have et ildsted at hygge omkring.

Mål skorstenen

Hvis du alligevel skal montere en ny skorsten, kan du få din forhandler til at hjælpe dig med at finde stålrør og brændeovn, der passer sammen. Har du en eksisterende skor­sten, skal du måle aftrækshullets diameter og få hjælp hos din forhandler til at finde en ovn, der passer til. Skorstensfejeren kan også hjælpe.
 
  En muret skorsten kan pynte på huset.

Muret skorsten eller stålskorsten?

Fordele:
  • Kan klare højere temperaturer end stålskorstene.
  • Bidrager arkitektonisk til huset.
  • Billig i materialer.

Ulemper:

  • Manglende fleksibilitet i forhold til placering.
  • Tager længere tid at montere og er derfor dyr i arbejdstid.

Stålskorstene

Fordele:
  • Nem og billig at montere.
  • Kan udstyres med knæk, og placeringen er derfor fleksibel.
  • Har en lang levetid og er nem at udskifte.

Ulemper:

  • Dyrere materialer end murede skorstene.
  • Kan ikke tåle alt for høje temperaturer.

Mest læste artikler