Lovforslag: Tusinder af brændeovne skal skrottes. Sådan ser du om du er ramt

Mange danskere skal muligvis skrotte deres gamle brændeovn inden for et år, efter de har købt ny bolig. Måske er du en af dem. Men hvordan finder du ud af hvor gammel brændeovnen er? Læs med her og få svaret.

Et lovforslag fra miljø- og fødevareministeriet om at skrotte brændeovne, der er produceret før 2003, er blevet sendt til høring. Lovforslaget har til hensigt at forbedre luftkvaliteten i mange danskers boliger.

Lovforslag

– Lovforslaget har til formål at forbedre luftkvaliteten ved at begrænse partikelforureningen fra i første omgang brændeovne og pejseindsatse i Danmark. Begrænsningen vil blive etableret i en tilhørende bekendtgørelse, som forventes at træde i kraft i 2021, lyder lovforslaget på Høringsportalen.dk.

Flere dansker, der ejer en brændeovn, lever med partikelforurening i deres hjem. Disse partikler kan medfører flere negative helbredsmæssige konsekvenser såsom luftvejssygdomme, astmaanfald og bronkitis. Dette vil ministeriet for miljø og fødevare sætte en stopper for, ved at påbyde boligejere at skrotte deres gamle brændeovn.

Forudsætningen for om du skal skrotte din gamle brændeovn ligger i dens produktionsår. Hvis den er produceret før d. 1 januar 2003, vil den indgå i gruppen af udskiftningsværdige brændeovne og vil derfor ligge under for lovforslaget, hvis det bliver vedtaget.

Ifølge lovforslaget skal brændeovne produceret før 2003 udskiftes indenfor 12 måneder efter en bolig skifter ejer. Du er altså ikke tvunget til at skulle udskifte din gamle brændeovn, med mindre du står foran at skulle sælge eller købe en bolig.

Kend alderen på din brændeovn

Når du køber en ny bolig og der medfølger en gammel brændeovn, er det vigtigt at finde ud af, hvor gammel den er. Men hvordan finder du ud af det? Det kan være svært at se, om den er produceret i eksempelvis 2003 eller 2007. Læs derfor med her, og find ud af hvordan du gør.

Der er 3 muligheder for at finde frem til brændeovnens alder

  1. Mærkat – Nogle gange er der et mærkat på bagsiden af brændeovnen, hvor der står oplysninger som type, model og produktionsår. Så kan du uden problemer aflæse brændeovnens alder her.
  2. Kontakt producenten – Hvis du kender mærket på din brændeovn, har du en mulighed for at kontakte producenten, som muligvis kan hjælpe med aldersbestemmelsen.
  3. Kontakt en skorstensfejer – En skorstensfejer kan hjælpe dig med at fastslå et produktionsår. Du kan samtidig finde ud af om brændeovnen er fra før 1995 – Så kan du nemlig stikke 2.000 kr. I lommen. Læs meget mere om skrotpræmier for gamle brændeovne her.

Læs også: Rengøring af brændeovn – vedligeholdelse af pejs og ildsted

Selv hvis dette lovforslag ikke vedtages, er det stadig en god ide at du ved, hvor gammel din brændeovn er, og hvordan man bruger brændeovnen mest hensigtsmæssigt i forhold til at mindske partikelforurening. Så kan du nemlig sikre dig i forhold til ovenstående sygdomme og andre konsekvenser såsom lugt og røg. Det er faktisk super nemt at fyre på den rigtige måde, så her er en liste over, hvad du kan gøre for at fyre rigtigt:

  1. Træet skal være tørt (ikke over 18%).
  2. Træet må ikke være behandlet.
  3. Du må aldrig bruge eksempelvis mælkekartoner eller reklamer, som brænde.

Hvis du følger disse 3 punkter, så vil røgen, der kommer ud af skorstenen, være gennemsigtig og ren.

Mest læste artikler