Det kan du gøre, hvis du lider under røgen fra din nabos brændeovn

Fyringssæsonen er begyndt, og det betyder, at det også er sæson for naboklager over stinkende, rygende brændeovne. Se her, hvad du kan gøre, hvis din nabo fyrer forkert.
Det kan du gøre, hvis du lider under røgen fra din nabos brændeovn

Denne artikel er oprindeligt udgivet på voresvilla.dk og flyttet til idenyt.dk efter 2018.

Det skulle have været den rene idyl på landet, men det unge par kunne ikke lægge deres barn til at sove udendørs, for naboen fyrede løs i sin brændeovn, og røgen var sort og ildelugtende. Da en snak med naboen ikke hjalp, klagede familien til kommunen.

En medarbejder fra teknisk forvaltning dukkede uanmeldt op på adressen med en skorstensfejer, og det viste sig hurtigt, at den var helt gal. Naboen fyrede ulovligt med både malet træ, trykimprægneret træ og spånplader, og skorstenen var så vakkelvorn, at den blev holdt sammen med spændbånd.

Naboen blev påbudt at holde op med at fyre ulovligt, skorstenen skulle mures helt om, og den meget gamle brændekedel udskiftes.

Fyrer ikke korrekt

Så grelle er eksemplerne dog sjældent, og heldigvis er der hjælp at hente, for i langt de fleste tilfælde er problemet, at brændeovnens ejer ikke fyrer korrekt. Ifølge Miljøstyrelsen er et typisk problem, at mange gerne vil ‘fyre over’, mens de sover eller er på arbejde. Så skruer de helt ned for spjældet, så der er gløder tilbage i ovnen, når de kommer hjem eller vågner. Men det giver langt større forurening, og flere kommuner har også direkte forbudt natfyring, som det kaldes.

Og alle kommuner kan med den såkaldte brændeovnsbekendtgørelse i hånden kræve, at naboen sørger for ordentligt blus på brændeovnen, så den brænder rent.

Snak med naboen

Men før du pudser kommunen på sagen, bør du tage en snak med naboen, siger Miljøstyrelsen. Det er ikke sikkert, at naboen ved, hvor meget brændeovnen generer, og at problemet ofte kan løses ved at fyre korrekt. Ifølge Miljøstyrelsen er der imidlertid også mindre tolerance over for røgen end tidligere, og fra flere kommuner er der eksempler på sager, hvor alle regler er overholdt, og hvor naboen alligevel bliver ved med at klage. I sidste ende kan sagen ende i retten, men det sker meget sjældent.

3 trin til en løsning

1. Tal med naboen om det. Henvis eventuelt naboen til braendefyringsportalen.dk,
hvor råd og regler er samlet.

2. Før dagbog over problemerne. Hvornår er det værst? Det kan hjælpe til en dialog om, hvordan problemerne løses bedst. Kommunen kan for eksempel bede naboen lade være at fyre, når vinden er i en retning, hvor den generer dig.

3. Hold homeparty med en skorstensfejer. Hvis I er ti naboer, som går sammen, kan I få en skorstensfejer ud og fortælle om, hvordan I fyrer rigtigt – og dermed sparer både penge og skærmydsler.

Sager om brændeovne

Så mange sager er der: Ifølge Bolius er der cirka 500 sager­ om året. Ifølge Miljø­styrelsen er til­bøjeligheden til at klage over en af landets 670.000 brændeovne stigende.

Det handler sagerne om: Røg- og lugtgener. Det skyldes især forkert fyring, forurenet eller vådt brænde, for lav skorsten eller en gammel brændeovn.

Her kan du få sagen afgjort­: Du kan henvende dig til kommunens teknik- og miljø­forvaltning, som kan komme på uanmeldt besøg og i yderste instans forbyde brug af brændeovnen. Det sidste sker dog sjældent.

Mest læste artikler