Dit hus er mere utæt end du tror

Selvom vi i Danmark generelt har gode boligforhold, er mere end hver tredje bolig i så dårlig stand, at der kan være store besparelser at hente ved renovering. Se om dit hjem er et af dem her.

tagsten har taget skade

34% af boligerne i Danmark har Energimærke E eller ringere. Alligevel vurderer kun 8% af de adspurgte danskere, at deres hus er i energimæssigt dårlig stand viser en undersøgelse foretaget af YouGov for dansk byggeri.

Det kan altså være, at du som husejer skal tænke en ekstra gang om der er er noget du kan gøre for at energirenovere dit hjem.

Og der er ikke kun for miljøets skyld, du skal isolere dig til et lavere energiforbrug – der kan også være mange penge at spare på varmeregningen, hvis du får skåret dit varmeforbrug ned.

De gamle huse er syndere

Tilbage i 1980 blev et energikrav vedtaget, så nye boliger skulle optimeres i valg af byggemateriale og derved også isolering og tæthed i huset. Men fordi rigtig mange boliger i Danmark er ældre end det, halter de bagefter.

Tætheden i huset, altså husets isolering, kan gå ud over din varmeregning, og faktisk også dit helbred. For nok skal isoleringen holde på varmen, men huset skal kun være så tilpas isoleret, at luften i huset stadig bliver udskiftet. Bliver den ikke det, risikerer du en tung fugtigt luft indendøre, der kan forsage mug og råd i vinduer.

Læs også: Sådan får du et tilskud til efterisolering af loft og tag

Hvad kan du selv gøre?

Nogle af de ting du selv kan gøre, der er oplagte for at opnå varmebesparelserne, er at få udskiftet vinduer og døre, samt isoleret dit loft og ydervægge.

  • Som en start kan det være en god idé at få lavet en termografisk undersøgelse. Men den kan du se, hvor størstedelen af varmen i dit hjem slipper ud og så sætte ind netop der.

  • En efterisolering af loftet eller væggene reletivt ‘simpelt’ indgreb, som kan optimere tætheden i huset markant. For man siger, at i et gennemsnits parcelhus da forsvinder en tredjedel af varmen ud af ydervæggene og ca. 10% ud af loftet, da varmen stiger opad.

  • Få lavet et eftertjek af dit tag, for er der ødelagt tagsten eller -plader, så betyder det faktisk meget, for så er det nemlig ofte hér varmen forsvinder hen.

  • Får du udskiftet dine gamle vinduer og døre med lavenergi udgaver, kan du være sikker på, at din varmeregning vil falde betydeligt.

Mest læste artikler