Advarer om kommende vinter

Energikrisen er ikke forbi. Danskernes energibesparelser er afgørende for en vinter uden udfordringer i energisystemet, advarer Energistyrelsen.

kold vinter energi

For et år siden satte de danske gaspriser rekord. Danskerne måtte betale de højeste priser nogensinde, og spørgsmål om gas- og strømafbrydelser til vinter kom for alvor på alles læber. Nu nærmer en ny fyringssæson sig, gaslagerfyldningen er godt på vej mod EU’s mål om 90 procent fyldte lagre til november, og scenariet for vinteren er et andet end i fjor.

Alligevel har den kommende og sidste vinter tilfælles, at danskernes energibesparelser er helt afgørende for at komme gennem vinteren uden gas- og strømafbrydelser, advarer Energistyrelsen i en meddelelse.

Afhænger af vejret

For elforsyningen gælder det fortsat, at der ikke forventes mangel på strøm, hvis vejret bliver gennemsnitligt, og forbrugerne sparer på strømmen og flytter forbruget til timer med størst elproduktion.

For gasforsyningen må det ifølge EU forventes, at importen af russisk gas kan ophøre, og at der i kølvandet på Kinas genåbning af industrien kan opstå udfordringer med at sikre tilstrækkelige mængder flydende naturgas. Derfor skal Europa spare på gassen for at komme igennem vinteren. Generelt bærer vinterens scenarie ifølge vicedirektør i Energistyrelsen Martin Hansen præg af et europæisk skifte fra et regionalt orienteret gasmarked til et globalt orienteret gasmarked, som er mere følsomt over for usikkerheder.

Ustabilt marked

”Overordnet står vi i en bedre situation denne her vinter, men det er stadigvæk meget afgørende, at vi bliver ved med at spare på energien. Det seneste år har vi set, hvordan forsyningssituationen i højere grad bliver påvirket af globale omstændigheder. Det er varslingen om den nu afblæste strejke i den australske gassektor tidligere på ugen et godt eksempel på. Selvom strejken ikke ville true den danske gasforsyning direkte med den nuværende lagerfyldning, så reagerer markederne prompte på usikkerheder. Blandt andet derfor er det vigtigt, at vi fortsat gør, hvad vi kan, for at spare på energien”, siger vicedirektør i Energistyrelsen Martin Hansen.

Mest læste artikler