Danskernes elregninger eksploderer: Sådan sparer du penge

Hvis du lige har betalt din elregning, så har du måske opdaget, at den er større, end den plejer. Prisen på el er nemlig steget til vejrs det sidste år. Se her, hvad du selv kan gøre for at tage toppen af regningen.

Elpriserne er ikke mindre end tredoblet siden sidste år. Tilbage i januar 2020 kostede en kWh 24,06 øre, men i september 2021 var prisen nået helt op på 75,30 øre. Med de nuværende priser, vil elregningen vokse med omkring 1.000 kroner i kvartalet for eksempelvis et hus med eldreven varmepumpe. Det skriver B.T.

Før du skælder dit elselskab ud, bør du tøve en kende. Prisen på el bestemmes nemlig hovedsageligt af den energipris, som elselskaberne køber på elbørserne i Europa og samtidig spiller danskernes forbrug også ind.

De høje priser skyldes flere ting. I øjeblikket er efterspørgslen større end udbuddet, da der efter en kold vinter i Nordeuropa, hvor vi har haft et højt forbrug, ikke er særlig meget gas på lager. Samtidig stiger efterspørgslen, fordi danskerne forbruger mere og mere el, som også påvirker prisen. Derudover er prisen på CO2 kvoter steget, så når der produceres el på kul- og gasfyrede kraftværker er strømmen dyrere at producere, hvilket resulterer i, at prisen stiger hjemme hos forbrugeren.

Jack Michael Kristensen fra SEAS-NVE forventer dog, at elpriserne snart igen vender tilbage til deres normale niveau:

– Generelt svinger prisen på strøm en del, men vores bud er, at vi har set toppen af stigningen, og at vi de kommende måneder vil se prisen stabilisere sig omkring det nuværende niveau og formentlig også falde på et tidspunkt, fortæller han til B.T.

Sådan sparer du penge på din elregning

Køb den billigste strøm

Det er muligt at sammenligne elpriserne fra de forskellige udbydere på elpris.dk hvor du kan skifte til et billigere abonnement. Du skal dog være opmærksom på, at der ofte er tale om en intropris, som ofte er højere, når introperioden udløber. Her skal du så igen ud og lede efter et billigt abonnement. Det findet også selskaber det for et gebyr, skifte dig til den billigste service flere gange om året. Et af dem, har vi skrevet om her.

Hold dig fra ulovlige telefonsælgere

Nogle telefonsælgere har problematiske salgsmetoder, som skal lokke dig til at købe deres produkt, hvilket Forbrugerombudsmanden har meldt til politiet. Desuden er tilbuddene sjældent særlig gode og telefonsalg er ulovligt, hvis du ikke har sagt ja til at blive ringet op. 

Vælg et abonnement med fast pris

Hvis du ikke bryder dig om store udsving i din elregning, og i dag har et elabonnement med variabel pris, kan du overveje at skifte til et abonnement, hvor prisen låses fast i for eksempel 12 måneder. Dermed sparer du penge, når prisen for el stiger. Dette vil dog typisk betyde, at de betaler mere end gennemsnittet I de perioder hvor elprisen er lav.

Søg om reduceret afgift ved din kommune

Hvis el er din primære kilde til opvarmning af din bolig eller sommerhus, skal du være opmærksom på, at du betaler markant lavere elafgift af et elforbrug der overstiger 4.000 kWh om året. Det kræver, at du udfylder et ansøgningsskema, som du ofte finder på dit elselskabs hjemmeside. Når du har udfyldt det, sendes det ind til din kommune. Kommunen skal bekræfte, at din bolig opfylder kravene til reduceret elafgift. Når det er sket, sendes det blåstemplede skema til dit elselskab, som derefter sørger for, at du får reduceret din afgift.

Husk de gode energispareråd

Den bedste måde at spare på strømmen er ved at huske de gode velkendte råd: Udskift gamle, strømslugende frysere og køleskabe, sluk stand by-funktionerne på tv, spillekonsoller og lignende, udskift gamle glødepærer med led-pærer, fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt, før du tænder, og sluk lyset, når du forlader et rum.

Du kan læse om de største strømslugere i dit hjem her

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler