Må du skifte en stikkontakt derhjemme? Og hvad med udendørs? Danske boligejere har svært ved at finde rundt i reglerne for elarbejde. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse, som YouGov har lavet for TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Hver tredje mener eksempelvis, at de godt må kaste sig ud i at skifte udendørs afbrydere, stikkontakter og lamper, selvom det ifølge reglerne kræver en fagmand med autorisationen i orden. Omvendt svarer omkring en tredjedel, at de ikke må udskifte stikkontakter i hjemmet, selvom det faktisk er lovligt i langt de fleste tilfælde.
Er man det mindste i tvivl, skal man søge rådgivning, lyder opfordringen fra TEKNIQ.
– Udgangspunktet er, at strøm er farligt, og at man risikerer at skade sig selv, andre eller forårsage materielle skader. Det er jo netop den risiko, der er årsag til, at arbejdet kræver autorisation. Og er man i tvivl, så skal man kontakte sin elinstallatør, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ.
Dette elarbejde skal du få professionelle til:
- Udføre nye installationer i boligen og udskifte eksisterende ledninger til nye.
- Opsætte afbrydere, styrings- og reguleringssystemer eller stikkontakter, der ikke har været der før. (Gælder også for eksisterende installationer i særlige tilfælde, f.eks. meget gamle stikkontakter og afbrydere)
- Opsætte lavvolt-belysning (halogen-lamper), hvis transformer, lamper og ledninger er købt hver for sig.
- Udføre elarbejde i måler- eller gruppetavle i boligen, fx udskifte en HFI- eller HPFI-relæ eller afbryder i gruppetavlen.
- Installere eller udskifte faste installationer med en spænding over 250 V, fx udskifte en flerpolet 400 V afbryder eller stikkontakt.
- Installere eller udskifte udendørs afbrydere, stikkontakter og lamper.
- Tilslutte eller frakoble apparater som ikke er tilsluttet med en stikprop, fx komfurer og vaskemaskiner.
Læs også: Opladning af elbil hjemme – med og uden ladestation og ladestander