Har du varmepumpe eller elbil? Så skal dette tjekkes med det samme

Energivenlige el-apparater vinder større indpas i de danske hjem, og det er godt for både klimaet og pengepungen, men udgør en risiko for vores el-sikkerhed, hvis eltavlen ikke er up to date.

En tekniker kigger på en varmepumpe

Stigende energipriser betyder, at mange boligejere lige nu overvejer at investere i varmepumper og energivenlige produkter. Nogle bilejere har allerede deres egen ladestander i carporten, men det er kun lige begyndt, og flere husejere er begyndt at producere egen strøm med solceller.

Vores elforbrug har altså ændret sig drastisk gennem de seneste år, og elinstallationerne er blevet mere komplekse. For eksempel er salget af varmepumper i Danmark steget. Ifølge tal fra Energistyrelsen blev der i perioden 1. juli 2020 – 30. juni 2021 solgt godt 21 procent flere luft til luft-varmepumper i forhold samme til periode året før og 56 procent flere vandbårne varmepumper. Det stiller nye krav til teknologien bag vores fejlstrømsafbrydere.

Risiko for brand

Fejlstrømsafbrydere af type A, som vi også kender som HPFI-afbryderen, og som i dag sidder i de fleste eltavler, ydede for blot få år siden fin beskyttelse til standardapparater og tungere elektroniske produkter som fx blæsere og foodprocessorer. De er i dag ikke længere tilstrækkelige, hvis dit hjem er fyldt med grønne apparater. De nye energieffektive el-apparater kræver nemlig mere, og de er ofte bygget med tungere motorstyreenheder, som stiller højere krav til fejlstrømsafbryderne.

– Fejlstrømsafbryderen er vores nødbremse mod stød og brand, hvis der opstår elektriske fejl i elinstallationen. Derfor er det afgørende, at den følger med den teknologiske udvikling, så den kan beskytte os mod livsfarlige elektriske stød. I dag ser vi desværre, at type A ikke altid lever op til opgaven, siger Per Vagnholm fra power management-virksomheden Eaton Danmark.

Det udfordrer ifølge Per Vagnholm beskyttelsen af hovedstrømkredse og kan give pludselige strømafbrydelser.

Vælg den rigtige fejlstrømsafbryder

Grønne boligejere, elektrikere og installatører bør derfor gå deres installationer efter i sømmene og sikre sig, at de har den rigtige type fejlstrømsafbryder.

Selvom type F egner sig til grønne el-apparater, yder den eksempelvis ikke tilstrækkelig beskyttelse, når det kommer til større og mere komplekse grønne el-apparater som fx ladestandere, solcelleanlæg eller varmepumper. Her skal du i stedet vælge fejlstrømsafbrydere af typen B eller B+, der giver dig en allround sikkerhed.

Læs også: App til grøn og billig strøm – få hjælp til strømpriser

Læs også: Spar på energien | Få lavere strømpriser med disse sparetips

Teknologien bag fejlstrømsafbrydere er under hastig udvikling, og der findes i dag intelligente og avancerede fejlstrømsafbrydere på markedet, der både beskytter dig mod elektriske stød og samtidigt byder på en række overvågnings- og forvarselsfunktioner.

Beskyt også hjemmet mod overspændinger

Den energibevidste husejer bør også overveje at beskytte hjemmet mod overspændinger, hvis eltavlen udvides til også at forsyne husstandens varmepumpe eller ladestander.

Særligt enfamiliehuse mangler ofte at installere transientbeskyttelse. Det skyldes, at kravet for overspændingsbeskyttelse (60364-4-443.4) i private boliger kun gælder, hvis værdien af den samlede elektriske installation, er mere end fem gange højere end omkostningen ved selve beskyttelsesudstyret. Det kan dog ifølge Per Vagnholm både blive dyrt og ubehageligt, hvis den del af installationen mangler, og lynet slår ned.

Fejlstrømsafbryderens ABC

Type A:

Yder beskyttelse til standardapparater og tungere elektroniske produkter, men er ofte ikke tilstrækkelige til energieffektive el-apparater med frekvensomformere.

Type B og B+:

Yder beskyttelse til mere komplekse grønne el-apparater som fx ladestandere, solcelleanlæg eller varmepumper.

Type F:

Yder beskyttelse til energieffektive el-apparater og kan registrere elektriske udsving på op til 1 kHz.

Transientbeskyttelse (60364-4-443.4):

Yder beskyttelse mod overspændinger og bør overvejes ved installation af varmepumpe og/eller ladestander i private boliger.

Læs også: Opladning af elbil hjemme – med og uden ladestation og ladestander

Mest læste artikler