Seks tips til at spare energi i ovn og komfur
1. Matche kogegrej og kogeplade
Anbring altid gryder eller pander på en kogeplade, der passer i størrelse til kogegrejet.
2. Kog op – og skru ned
Du sparer mest energi ved at bringe en gryde i kog og derefter koge videre på et lavere blus – fremfor at koge igennem med den samme temperatur fra start til slut.
3. Vandforbrug
Brug mindst mulig vand, når du skal koge noget, så er der mindre vand, som komfuret skal bruge varme og strøm på at varme op. Det er naturligvis også strømbesparende altid at koge under låg – når opskriften vel at mærke tillader det.
4. Induktionskomfurer
Komfurer med induktionsplader bruger mindre strøm end masseplader eller keramiske komfurer.
5. Sambagning og eftervarme
Bag eller steg flere retter i ovnen samtidig. Det er også effektivt at slukke for varmen i ovnen til sidst og stege retten – eller retterne – færdig med eftervarmen.
Læs også: Selvrensende pyrolyseovne fylder dit hjem med giftige gasarter
Læs også: Spar på energien | Følg disse sparetips og undgå stigende strømpriser
6. Tø op inden ovnen
Tø madvarerne op, inden du sætter dem i ovnen. Allermest effektivt er det at bruge køleskabet som mellemstation. Det vil alt andet lige spare energi.
Tre tips til at spare energi i fryser og køleskab
![]() | |
Det er faktisk meget strømkrævende at sænke temperaturen i køleskab og fryser med blot en enkelt grad. |
1. Udnyt kulden fra dine frostvarer
2. Hold øje med temperaturen i fryser og køleskab
3. Skab plads omkring fryser og køleskab
3 tips til at spare penge på køkkenapparaterne
![]() | |
Køkkenapparaterne er også store energislugere i køkkenet. |
1. Afkalk kaffemaskine og elkedel
Sørg for jævnligt at afkalke kaffemaskinen og elkedlen. Den opsamlede kalk i disse køkkenapparater vil nemlig forlænge kogetiden.
2. Mikrobølgeovn til rester
Står den på rester, kan du spare energi ved at bruge mikrobølgeovnen i stedet for ovnen.
3. Vand i elkedel
Det er billigere at koge vand i en elkedel end på komfuret.