Sådan lader du elbilen op hjemme – med og uden ladestation

Antallet af elbiler på de danske veje vil blot stige i de kommende år. Her er guiden til opladning af din elbil hjemme i garagen - med og uden ladestander.

En elbil står til opladning hjemme i indkørslen

Opladning af elbil hjemme i garagen kan godt lade sig gøre uden en ladestander specifikt målrettet din Tesla. Der er dog flere ting, du skal være opmærksom på, hvis ikke du vil kortslutte dine elektriske installationer og futte hele dit hjem af. 

Bliv klogere på de forskellige metoder herunder

Indhold

Opladning af elbil med ladekabel – mormor-metoden
Ladestation til elbiler i hjemmet 
Elbilen giver din eltavle overarbejde
FAQ – ofte stillede spørgsmål
Hvad koster en hjemme ladestation?
Hvad koster det at opsætte en ladestander?
Hvilken ladestander skal jeg købe?
Kan jeg få ladestander hjemme?
Hvor lang tid tager det at oplade en elbil?

Opladning af elbil med ladekabel – mormor-ladning

Hvis du ikke har en ladestander hjemme i garagen, kan du oplade din elbil med et såkaldt Mode-2-kabel. Det er et ladekabel, som tilsluttes en ganske almindelig stikkontakt. 

Den form for opladning af elbilen kaldes også en mormorladning, og som navnet antyder, skal du derfor også tage dine forholdsregler. 

For det første må du ikke belaste stikkontakten med mere end 6 ampere over længere tid. Du skal derfor holde dig fra ladekabler, der trækker mere end 6 ampere, da du ellers kan kortslutte systemet. 

Dernæst skal du sætte tid af til opladningen af din elbil. En mormor-ladning varer længere tid, og det er ikke sikkert, at du kan nå at oplade elbilen over natten. 

Sørg desuden for, at elbilens ladekabel er langt nok til at nå fra bilen til stikkontakten. Det er ikke tilladt at anvende en forlængerledning mellem elbilen og stikkontakten.

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler i øvrigt, at du undgår daglig opladning ved hjælp af mode 2-ladekabler tilsluttet almindelige stikkontakter. 

Alternativt kan du oplade el-bilen med et mode 2-ladekabel, hvis du putter en stikprop, som er egnet til længerevarende høje belastninger, i stikkontakten.

Til toppen

Ladestation til elbiler i hjemmet 

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du får installeret en vægmonteret ladeboks hjemme i garagen. 

Det vil ofte kræve, at du får opdateret dine el-installationer, da en ladestation har et stort elforbrug. Den skal kunne trække 16 ampere kontinuerligt. En autoriseret elektriker kan hjælpe dig med at installere din ladestander korrekt, så din strømforsyning lever op til de gældende lovkrav. Det er ikke et arbejde, du selv må udføre uden autorisation.

Elbilen giver din eltavle overarbejde 

Inden du får installeret en ladestander, skal du gennemgå dine installationer derhjemme. Førhen ydede fejlstrømsafbrydere af type A, som vi også kender som HPFI-afbryderen, og som i dag sidder i de fleste eltavler, fin beskyttelse til dine elektriske apparater. I dag er de imidlertid ikke længere tilstrækkelige, hvis du også vil have en ladestander til elbilen og måske endda en varmepumpe. 

Hvis du have en ladestation, skal du derfor også have en fejlstrømsafbryder af typen B eller B+. De giver den bedste sikkerhed.

Derudover bør du også overveje at få installeret transientbeskyttelse. Det yder nemlig beskyttelse mod overspændinger.

Til toppen

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvad koster en hjemme ladestation?

Selve ladestationen koster cirka 5.000 kroner til 20.000 kroner. 

Til toppen

Hvad koster det at opsætte en ladestander?

Priserne varierer fra leverandør til leverandør. Det er altid en god idé at indhente tilbud flere forskellige steder, så du får den bedste pris på monteringen af din ladestander. 

Hvilken ladestander skal jeg købe?

To typer af ladestationer til din elbil er det muligt at købe. Der findes ladestandere med vekselstrøm, og der findes ladestandere med jævnstrøm. For privatbilister vil en ladestation med vekselstrøm ofte være den bedste løsning, da den egner sig til elbiler, der holder stille længere tid af gangen hjemme i indkørslen eller garagen. 

Når du skal vælge ladestander, så vær opmærksom på, om prisen er inklusiv ladekabler. Hvis du har et stort kørselsbehov, bør du desuden overveje en mere kraftig ladestation med 22 kWh. Hvis du ikke kører så meget, er 11 kWh nok. 

Til toppen

Kan jeg få ladestander hjemme?

Hvis dine el-installationer er up to date kan du sagtens få en ladestation til din elbil hjemme i garagen eller indkørslen. Klik her, og så kan du se, hvad det kræver af din eltavle og dine el-installationer at få ladestander derhjemme. 

Hvor lang tid tager det at oplade en elbil?

Hvis du har en ladestation hjemme i garagen, vil din elbil som regel kunne oplades til 100 procent på under 10 timer. 

Hvis du giver elbilen en såkaldt mormorladning med et ladekabel tilsluttet en almindelig stikkontakt, kan du lade den op på 10 til 20 timer alt efter batteriets størrelse.

Til toppen

Mest læste artikler