Nyt energimærke kan spare dig penge

Tidligere var den bedste energiklasse for et køleskab og andre hårde hvidevarer produkter kendt som A+++. Den tid er forbi. Fra den 1. marts 2021 vil et nyt energimærke gøre det nemmere for forbrugerne at vælge produkter, der sparer CO2 og penge på elregningen.

Fra d. 1 marts 2021 er det slut med at gå efter hårde hvidevarer med energimærke A+++ – EU ændrer nemlig energimærkningen for køleskabe og frysere, vaskemaskiner og kombinerede vaske/tørremaskiner, opvaskemaskiner samt TV og elektroniske skærme. De mange plusser har talt deres dage og fra den 1. marts vil A være det højeste energimærke herhjemme, hvilket skal gøre produkt udvælgelsen mere overskuelig for forbrugerne. Til september får også lyskilder nyt energimærke, og med tiden vil alle produkter bruge den samme skala: A-G.

Den nye energimærkning er godt nyt for forbrugerne, påpeger klimaminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse:

”Den nye energimærkning gør det langt nemmere at sammenligne, hvor meget energi produkterne bruger. Samtidig bliver der også stillet større krav, så det bliver sværere at opnå et A på den nye skala, end det var at opnå det lidt kryptiske A+++ på den gamle skala. På den måde bliver det nemmere for forbrugerne at vælge de produkter, der giver besparelser på både energien og elregningen”, siger Dan Jørgensen.

Dansk Erhverv: Til alles fordel

De nye skrappere energikrav betyder, at de bedste produkter i dag typisk vil opnå et B- eller C- mærke. Forhandlerne har fra den 1. marts 14 arbejdsdage til at udskifte de gamle energimærker med de nye i butikker og webshops.

Forhandlerne står klar til udskiftningen, fortæller adm. direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen, der repræsenterer en stor del af forhandlerne.

”Et velfungerende energimærke er en fordel for alle, for det bidrager til en relevant innovation til gavn for klimaet. Vores medlemmer har en stor interesse i at gøre det nemt og gennemskueligt for danskerne at købe nye mere klimavenlige produkter, og det nye energimærke bliver et vigtigt redskab til det fremover,” siger Brian Mikkelsen.

Sammenlign på mobilen

De nye energimærker får en QR-kode, som giver adgang til flere informationer om produktet. Det er resultatet af et stort forarbejde fra EU, der snart vil give forbrugerne adgang til samtlige produktdata på deres mobil.

Der kommer snart et nyt dansk onlineværktøj, der blandt andet gør det nemt at se den totale pris for et produkt i levetiden. Det kan bidrage til, at danskerne køber bedre produkter og skåner klimaet, når man kan se, at en lidt højere indkøbspris godt kan være billigst i længden.Værktøjet udnytter produktdata fra den fælles Europæiske produktdatabase for Energimærkede produkter, EPREL.

Læs også: Spar på energien | Følg disse sparetips og undgå stigende strømpriser

Mest læste artikler