Overraskende: Her er den største strømsluger i dit hjem!

Du bruger tusindvis af kroner på strøm om året, men ved du egentlig, hvilke apparater, der virkelig sluger strøm i dit hjem?

Tv og underholdningsapparater koster på elregningen

I gennemsnit bruger vi hver især 1.600 kWh strøm om året. Men hvad bruger vi strømmen på?

Kigger man på en gennemsnitlig families strømforbrug, viser det sig, at hele 38 % af forbruget stammer fra tv og underholdningsapparater, hvilket er meget mere end forbruget til eksempelvis madlavning og tøjvask.

Bemærk: Tallet for opvarmning indeholder ikke el til opvarmning (elvarme, elvandvarmer og varmepumper), men forbrug til cirkulationspumper og drift af oliefyr, gaskedler mv. Kilde: ElModelBolig

Forskøn dit hus med en varmepumpeskjuler.

Sådan sparer du penge på din strømforbrug

En nem måde at spare på strømforbruget på tv og underholdning er altid at slukke for apparaterne på stikkontakten, når du ikke bruger dem. På den måde undgår du unødvendigt standby forbrug. Men derudover kan det være en rigtig god idé at gå efter de mest energieffektive apparater, når du køber nye. Nyere apparater med de bedste energimærker har nemlig et meget lavere elforbrug end de ældre med dårlige energimærker. Er du eksempelvis på udkig efter et nyt 52” tv, så kan et godt energimærke betyde, at du kan barbere flere hundrede kroner af elregningen om året.

Der er god grund til at tage højde for energimærke

– Som forbruger har man ofte fokus på pris, design og egenskaber, når man skal købe nye apparater, og man kan derfor nemt overse energiforbruget. Men der er god grund til at kigge på energimærket som det første. Udover væsentlige informationer om funktioner, størrelse og støj, så kan oplysninger på energimærket få stor betydning for elregningen efterfølgende, forklarer fuldmægtig i Energistyrelsen, Thore Stenfeldt, og fortsætter:

– Heldigvis har mange forbrugere fået øjnene op for energimærket. En undersøgelse fra Energistyrelsen viser, at hele 93 % af forbrugerne anvender energimærket i købssituationer, og det er meget positivt. Har man både pris og energimærke med i betragtningen, er man også bedre klædt på til at sammenligne produkter”.

Læs også: Få bedre energi og indeklima med en luftsolfanger.

Læs også: Oliefyr – udnyt det mest energivenligt

Læs også: Opladning af elbil hjemme – med og uden ladestation og ladestander

Det fortæller energimærket – og så meget kan du spare

Det mest udbredte energimærke er EU’s obligatoriske ordning for energimærkning. Energimærket indeholder alle de oplysninger, du har brug for, for at tage et energirigtigt valg, når du køber nyt. Kigger du efter energimærket, finder du oplysninger om produktets:

1. Energiklasse

Den mørkegrønne pil viser, hvad det bedste mærke er i produktgruppen. Skalaen går fra A til G, hvor A+++ er mest energieffektiv.

2. Årligt energiforbrug

Energimærket fortæller også, hvor stort det årlige energiforbrug er i kWh/år. Den gennemsnitlige elpris er 2 kr./kWh.

3. Primære funktioner og tilknyttet data

For nogle produkter kan du finde informationer om primære funktioner, vandforbrug, støjniveau osv.

Mest læste artikler