Pas på! Her er de 5 værste strømslugere i dit hjem

Er du bekymret for en høj elregning, nu hvor elpriserne skyder i vejret? Her er de dimser, du skal holde øje med, hvis du vil undgå et elektro-pris-chok. De værste strømslugere er dem, du mindst forventer.

En tændt stikdåse
En radiator

1: Radiatoren

Hvis man skruer ned for varmen, gør det en stor forskel på størrelsen af elregningen. Sænker du temperaturen med blot én grad, kan du således reducere dine varmeudgifter med cirka fem procent. I de rum, hvor du ikke opholder dig så meget, kan du skrue yderligere ned for varmen. Sørg desuden for, at møblerne ikke står foran el-radiatoren. Så kan varmen bedre sprede sig i rummet.

Læs også: Opladning af elbil hjemme – med og uden ladestation og ladestander

En kvinde i bad

2: Det varme vand

Et langt brusebad er en stor strømsluger, eftersom der bruges meget energi til at opvarme vandet. Du kan dog mindske udgiften ved at tage et bad på 5 minutter i stedet for et kvarter. På den måde kan du spare omkring 500 kWh – eller cirka 1.125 kroner – om året per person. Også vaskemaskinen er en stor strømsluger. Fyld derfor vaskemaskinen helt op, når du vasker, og vask ved en lavere temperatur, hvis det er muligt. Det er samtidig også mere skånsomt for tøjet. 

Læs også: Oliefyr – udnyt det mest energivenligt

En stikdåse

3: Elektronik på standby

Fjernsynet, computeren og andet elektronik, der er i standby-tilstand, bruger meget mere strøm, end man umiddelbart skulle tro – faktisk hele 400 kWh (eller 900 kroner) om året. Vær derudover opmærksom på, at opladere til mobiler og gadgets trækker strøm, så længe de er i stikkontakten. Derfor er det også klogt at anskaffe sig stikdåser med afbrydere, hvor du tilslutter opladerne, så du kan slukke den, når du ikke bruger dimserne. 

gulvvarme er dejligt

4. Gulvvarme

Nok er det hyggeligt og rart med gulvvarme, men det bruger meget strøm. Brug det derfor med måde, og sluk det, når du ikke er hjemme. Brug hjemmesko, hvis det er koldt.

En håndklædetørrer

5. Håndklædetørreren

Det er nemt at glemme at slukke for håndklædetørreren, og hvis den er tændt konstant, kan den sluge helt op til 600 kWh (1.350 kroner) om året. Brug i stedet et tørrestativ – så slipper du for at bekymre dig om elregningen.

Et sparetip mere: Udskift gamle hvidevarer og elpærer

Der er stor forskel på elforbruget mellem nyere køleskabe, frysere samt vaskemaskiner og dem, der har et par årtier på bagen. På lang sigt er det en rentabel investering at udskifte de gamle hårde hvidevarer, da det reducerer omkostningerne til el. Udskift også de gamle pærer med LED-pærer, som ligeledes sparer en masse strøm.

Beregn elforbrug og pris

En villa med elvarme forbruger i gennemsnit omkring 18.000 kWh om året. Hvis din bolig varmes op med el, kan du få reduceret elafgiften på den del af dit årlige forbrug, der overstiger 4.000 kWh/år.

Mest læste artikler