Rammer alle: Elprisen stiger markant i særligt tidsrum

Danskernes strømforbrug skal fordeles mere jævnt over døgnet. Derfor stiger prisen i særligt tidsrum.

Elpris stiger

I 2023 bliver det markant dyrere at bruge strøm fra 17-21, uanset om du har fast eller variabel timepris i din elaftale. Til gengæld bliver det billigere om natten. Det advarer Energistyrelsen om i en pressemeddelelse.

Det er prisen for transport af strøm, der ændres. For mange vil den blive cirka 10 gange så høj fra klokken 17 til 21 som fra klokken 24-06 i vinterhalvåret. 

For mange sker prisændringen den 1. januar. For andre senere på året.

  • Billigst bliver det mellem klokken klokken 24 og 06 (lavlast).
  • Dyrest bliver det mellem klokken 17 og 21 (spidslast).
  • Prisen kommer til at være på mellemniveau i tidsrummet 06-17 samt 21-24 (højlast).
  • Prisen på transport af strøm kommer derudover også til at skifte mellem sommer og vinter, hvor vinterhalvåret bliver det dyreste.

Strømforbruget skal fordeles mere jævnt

Transport af strøm udgør kun en del af din samlede elpris, men ændringen gør det til en vigtigere del. For eksempel vil du kunne spare omkring 250 kroner alene på transport af strøm ved at sætte opvaskemaskinen til at køre om natten i stedet for mellem 17-21 i vinterhalvåret. 

Energistyrelsen forklarer, at den højere pris skal få danskerne til at fordele strømforbruget mere jævnt over døgnet, så vi i fællesskab udnytter elnettet bedre og hjælper klima og miljø.

– I kogespidsen er vores samlede elforbrug nemlig så højt, at der let bliver mangel på den klimavenlige strøm fra sol og vind, så vi må producere el med for eksempel kul for at få nok til alle, skriver Energistyrelsen.

Spar penge med variabel pris

Har du også variabel timepris, kan der været meget mere at spare. Timeprisen betyder nemlig mere end transportprisen for din elregning, og timeprisen kan svinge voldsomt fra time til time. Den kan sagtens være 5 gange lavere, når den er billigst, end når den er dyrest. 

LIVE: Elpriser time for time – sammenlign dagens elpris her

Hvis du skal få fuldt udbytte af en variabel timepris kræver det dog, at du kan udskyde nogle af de mest energikrævende opgaver til natten. For eksempel kan mange nyere hårde hvidevarer indstilles til ‘udskudt start’ og dermed køre markant billigere.

Kilde: Energistyrelsen

Mest læste artikler