Spar på strømmen – sluk for strømtyvene

De fleste har hjemmet fyldt med strømtyve, de ved det bare ikke. idényt har testet stand-by-forbruget hos en helt almindelig familie på 4 i Storkøbenhavn. Læs med og se hvad vi fandt ud af.

Hvilke strømtyve?

Aftenens sidste e-mail er sendt, og du slukker for computeren. Du ved, at stand-by sluger strøm, så du slukker for skærmen, højttalerne, scanneren og så videre. Og så regner du med, at der er helt slukket.

Men det er der ikke. Mange elektriske apperater har nemlig transformatorer, der bruger strøm, selv om de er slukket.

Test: Stand-by-forbrug hos en almindelig familie på 4

idényt har testet hos en almindelig familie på 4 i Storkøbenhavn. Her er hvad vi fandt ud af.
 
Når fladskærmen er på stand-by, bruger den konstant 2 W, men når den er slukket på afbryderen, bruger den stadig 2 W. Først når der bliver slukket på selve stikkontakten, bruger den ikke længere strøm.
 
2 W svarer til 25 kr. om året, og det er jo ikke alverden, men en stationær computer bruger for 51 kr. når den er slukket, printeren for 58 kr., højttalerne for 62 kr., mens den trådløse mus kan klare sig for 5 kr. om året i slukket tilstand.
 
Summasumarum – et årligt forbrug på 201 kr.

Regnestykket for hele hjemmet

Men det stopper ikke her. Blenderen og transistorradioen i køkkenet bruger strøm, når de er slukket, opladerne til mobiltelefonerne, den store datters ghettoblaster, den lille datters halogenprinsesselampe og stereoanlægget. Dertil kommer så de apparater, der ikke sådan lige lader sig slukke, men kun kan sættes på standby. Det er for eksempel routeren, dvd-afspilleren og lignende.

 

Testen viste et forbrug på henholdsvis 133 kr., 81 kr., 103 kr. og 81 kr. om året. Alt i alt kunne familien spare 791 kr. om året ved at slukke på stikkontakten i stedet for på apparaterne.

 
Og har du køkkenudstyr med display, der viser, hvad klokken er, så står det også og bruger strøm 24 timer i døgnet. Hjemmet er fyldt med den slags strømtyve, og langt de fleste kan sagtens slukkes på kontakten eller tilsluttes en el-spare-skinne, hvor man kan slukke en stribe af apparater på en enkelt kontakt.

Spar penge – det er dit valg

Der er altså mange penge at spare ved at slukke på stikkontakten, men du skal selv vælge, hvor du vil sætte ind. Nogle TV og dvdafspillere mister kanalindstillingerne, mens køkkengrej m.m. sagtens tåler at få strømmen afbrudt. Det tager de ingen skade af.

Tjek selv

Hos dit lokale el-selskab eller Energitjenesten kan du gratis låne et spar-o-meter, så du kan teste de elektriske apparater derhjemme – både når de er tændt og slukket. Gå ind på vores hjemmeside og find dit lokale el-selskab – så sparer du ved et tryk på en knap!

Mest læste artikler