Fjernvarme-kunder bider negle. Tjek, om din regning falder eller eksploderer

Du kan selv tjekke, om din regning falder eller stiger i det kommende år.

En pung ligger på radiatoren

Der er store geografiske forskelle på, om du kan se frem til en højere fjernvarme-regning i det kommende år. Det viser en rundspørge foretaget af Dansk Fjernvarme, som har spurgt samtlige af landets 370 fjernvarmeselskaber, om deres kunder vil opleve prisstigninger i det kommende år.

I alt er 1,8 millioner husstande tilsluttet fjernvarme, og for cirka 1,6 millioner af disse vil prisen forblive uændret eller endda falde. Omkring 100.000 fjernvarmekunder vil dog opleve moderate prisstigninger, mens de sidste 100.000 vil opleve prisstigninger på over 20 procent.

Københavnerne får luft i budgettet

De kunder, som vil opleve uændrede og i nogle tilfælde faldende fjernvarmeregninger, er tilsluttet de meget store fjernvarmeleverandører som Hofor, Aalborg Forsyning, Fjernvarme Fyn og Vestforsyning, der alle har meldt ud, at de holder varmepriserne i ro i det kommende år.

Det samme gælder for TVIS, der i Trekantsområdet leverer varmen til de lokale fjernvarmeselskaber, og så har VEKS i København i oktober meldt ud, at de forventer at kunne sænke varmeprisen i 2022. AffaldVarme Aarhus har også meldt ud til deres kunder, at de i 2022 kan se frem til en årlig besparelse på 2.000 kroner for et standardhus. Dertil kommer 625.000 københavnere, som får deres varme fra Hofor. For dem sænkes fjernvarmeprisen med tre procent i 2022.

Massive prisstigninger for nogle 

Fælles for de fjernvarmeleverandører, hvor regningen holdes i ro eller falder, er, at de har adgang til forskellige varmekilder som blandt andet solvarme, overskudsvarme fra industri og affaldsanlæg samt bæredygtig biomasse.

De steder, som varsler om stigende fjernvarmepriser, har kun adgang til de to dyreste varmekilder på markedet netop nu – nemlig el og naturgas.

Det er for eksempel tilfældet for Gudenådalens Energiselskab, der har varslet dets 2.900 kunder i Bjerringbro og Ulstrup om en prisstigning på 185 procent. Blandt dem er Tinna Agerskov Christensen, hvis nuværende varmeregning på 27.000 kroner vil stige til 77.000 kroner i det nye år.

– Det vil jo æde det op, som vi skulle hygge os for. Det skal jo tages ud fra en privatøkonomi, hvor vi i forvejen betaler ret meget for fjernvarme, fortæller Tinna Agerskov Christensen til dr.dk.

Sådan tjekker du, om din regning falder eller stiger

De fjernvarmeværker, som sætter prisen op, er spredt udover landet. Du skal derfor selv tjekke med din udbyder af fjernvarme, om du kan forvente prisstigninger.

Du kan slå din adresse op her. På websitet vil det fremgå, hvilken fjernvarmeleverandør du har, og derefter kan du selv tjekke på leverandørens website, hvordan prisen vil udvikle sig. Hvis det ikke fremgår af websitet, kan du ringe til dem.

Mest læste artikler