400.000 boligejere får “grotesk” lussing

Flere tusinde boligejere kan se frem til en ekstraregning, som ifølge eksperter ikke giver mening.

pengesedler og en husnøgle

Boligejere med gasfyr har været hårdt spændt for det seneste år på grund af skyhøje gaspriser. Alligevel kan de nu se frem til en ifølge flere eksperter “grotesk” ekstraregning. Det skriver Berlingske

Årsagen er de nye ejendomsvurderinger. I beregningerne bag trækker det således op at eje et gasfyr, mens de mere bæredygtige varmepumper trækker ned. Altså stiger ejendomsværdiskatten for en gruppe boligejere, hvis varmekilde ellers ikke ville trække op i en normal salgsopstilling.

Beregning giver ikke mening

Det er Vurderingsstyrelsen, der står bag de nye ejendomsvurderinger, som løbende udsendes til boligejerne, inden den nye boligskattereform ifølge planen skal træde i kraft 1. januar 2024. 

Nu har Berlingske imidlertid opdaget, at Vurderingsstyrelsen vurderer de billigere og mere klimavenlige varmepumper lavere, fordi de grupperes i samme kategori som gammeldags elvarme. Og det giver ikke mening ifølge flere eksperter, som finder det absurd. Det gælder eksempelvis ekspert i boligdata hos Boliga, Lars Groth: 

– Det undrer mig virkelig meget, at modellen skærer alt el over én kam, når Vurderingsstyrelsen har data for, hvilken varmeinstallation den enkelte husstand har. Det er helt grotesk, for der er jo kæmpe forskel på gammeldags elvarme og så en varmepumpe, som er en rigtig god varmekilde. Allerede inden de stigende gaspriser var en varmepumpe mere attraktiv end naturgas. Det er kun i forhold til den helt gammeldags elvarme, at et gasfyr er mest attraktivt. Så det ligner, at de ikke har kigget i egne data, da de lavede modellen. Det virker mærkeligt, siger Lars Groth til Berlingske.

Oppositionen kræver handling

Vurderingsstyrelsen er blevet forelagt kritikken, og styrelsen svarer Berlingske, at den mener, at der bliver taget højde for individuelle forhold for den enkelte ejendom. Derudover oplyser Vurderingsstyrelsen, at boligejerne har mulighed for at klage over ejendomsvurderingerne, hvis de mener, deres bolig er fejlagtigt vurderet.

Regeringen har endnu ikke udtalt sig om sagen på grund af ferie, men oppositionen er ude med riven: 

– Systemet er forældet, og tiden er meget anderledes. Så det må skatteministeren finde en løsning på hurtigst muligt, siger Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, til Berlingske

Læs også: Gasfyr – tag toppen af gasregningen med disse sparetips

Læs også: Nye ejendomsvurderinger: 6 tips til at undgå et skattesmæk

Mest læste artikler