Værste energikrise i nyere tid: Sådan kommer du igennem vinteren

Rusland har nu officielt lukket for gassen til Europa. Læs om konsekvenserne for den almindelige dansker, og kom sikkert gennem vinteren med vores spareguide.
Hænder med handske varmer sig ved radiator

Det trækker op til en kold og dyr vinter for de danske boligejere. Det står klart, efter russerne mandag den 5. september meddelte, at de først genåbner for gassen til Europa, når Vesten ophæver alle sanktioner mod landet.

Pt. tyder intet på, at Vesten vil give efter for den russiske presbold. Tværtimod begynder flere at forberede sig på endnu en vinter i krisens tegn, mens andre kræver politisk handling.

Økonomiske tæsk venter

I hele Europa kæmper landene for at fylde gaslagrene mindst 80 procent op inden 1. oktober. Det er det mål, EU har sat. Danmark er godt med, da de danske lagre er fyldt 89 procent op.

Alligevel kan vi ikke læne os tilbage og slappe af. For de europæiske lande har aftalt at være solidariske og stille gas til rådighed for nødlidende lande. Og selv hvis alle gaslagrene er helt fyldt op, dækker det ifølge Mandag Morgen kun mellem 22 og 30 procent af det europæiske gasforbrug.

Den almindelige dansker kommer altså ikke udenom at spare på energien denne vinter, fortæller Christian Zinglersen, der er direktør for EU’s energiagentur, Acer.

Christian Zinglersen mener, at Europa nok skal komme igennem vinteren uden russisk gas.

– Men ikke uden rationering, og ikke uden at man tilbageholder gas fra nogen, der ellers gerne ville have den, siger han til Mandag Morgen og fortæller, at man “i princippet” godt kan undgå, at folk dør af kulde. Det kræver dog politisk vilje til at lukke industrien ned og tage de medfølgende økonomiske tæsk for at beskytte husstandene. 

Regeringen afventer situationen

Hjemme i Danmark erkender Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen over for Ritzau, at situationen er meget alvorlig og kan resultere i forsyningsproblemer. Endnu vil ministeren dog ikke gå længere end råd og vejledning i jagten på energibesparelser.

Men hvis regeringen på et tidspunkt beslutter at gå længere, kan vi få et indtryk af, hvad der venter os, hvis vi kigger syd for grænsen. Her har de tyske myndigheder allerede valgt at lukke for det varme vand og sætte en maksimal temperatur på 19 grader i offentlige bygninger. Dertil bliver historiske monumenter ikke længere oplyst, og reglerne for minimumstemperaturer i udlejningsejendomme er suspenderet og meget andet.

Koldere butikker

Tidligere er det blevet fortalt, at Danmark har en nødplan, hvis Rusland lukker for gassen. Her i landet vil de såkaldt “beskyttede kunder” få forrang til gassen. Det drejer sig om husholdninger samt politistationer, sygehuse, brandvæsen og lignende.

Læs også: App til grøn og billig strøm – få hjælp til strømpriser

Men selvom din egen husholdning går fri, kommer du til at mærke energikrisen i resten af samfundet. De 50 virksomheder i Danmark, der bruger mest gas, risikerer således at lukke, mens små og mellemstore virksomheder, hvis krisen bliver særlig slem, også risikerer at blive afskåret fra gassen.

Dertil vil du helt bogstaveligt kunne mærke krisen, når du for eksempel handler ind. Flere detailkæder vil nemlig indføre energibesparende tiltag, skriver detailwatch.dk. COOP har således besluttet at sænke temperaturen i deres dagligvarebutikker til vinter, mens Jysk overvejer at gøre det samme.

Dyre regninger venter

Sidst, men ikke mindst, vil energikrisen også kunne mærkes på de energipriser, som danskerne skal betale.

– Jeg tror godt, at vi kan belave os på, at de høje niveauer vil fortsætte over vinteren. Det var også en dyr vinter sidste år, især for dem, der opvarmede med naturgas. Der var strømpriserne trods alt lidt mere afdæmpede i sine stigninger. Det ser ud til at blive en minimum lige så dyr vinter i år, hvis ikke dyrere, siger Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank til Berlingske.

Her er de bedste spareråd

Selvom størrelsen på din varmeregning i store træk afhænger af storpolitik, kan du også gøre noget selv for at spare på energien. Her er de bedste råd ifølge sparenergi.dk, som Energistyrelsen står bag:

Sådan får du en mindre varmeregning

Få et effektivt varmeanlæg

Få efterset dit varmeanlæg, så det kører optimalt, og du får mest varme for pengene.

Sommerluk for varmen

Luk ned for varmeanlægget over sommeren, så kan du spare cirka 5 procent af årets varmeregning. 

Sænk temperaturen

Hvis du sænker temperaturen 1 °C i hele huset, sparer du 5 procent på varmeregningen. I et typisk hus på 140 m2 med fjernvarme svarer det til cirka 650 kroner og 80 kg CO2 om året. Hold temperaturen på minimum 18 °C af hensyn til fugt. Du kan spare endnu mere, hvis du sænker temperaturen om natten, og når du ikke er hjemme.

Indstil termostaterne ens

Har du flere radiatorer med termostat i samme rum – eller i rum med åbne døre imellem – er det bedst at indstille termostaterne ens. Så er dine radiatorer mest effektive.

Luk døren mellem varme og kolde rum

Hold døren lukket mellem rum, hvor du ønsker forskellig temperatur.

Træk gardinerne for – og fra igen

Træk gardiner og persienner for om aftenen og natten for at forhindre varmetab gennem vinduerne. Træk dem fra igen om dagen for at få lys og varme ind.

Hold øje med dit varmeforbrug

Aflæs helst måleren én gang om måneden. En uventet stigning kan skyldes problemer med dit varmeanlæg.

Spar på vandet

Prisen for 1 m3 koldt vand er cirka 75 kroner. Prisen for varmt vand er højere, det koster 40-100 kroner at varme vandet op.

Tjek radiatorerne

Radiatorer bør være lunkne eller kolde forneden. Ellers udnytter de ikke varmen ordentligt.

Hold 55 °C i din varmtvandsbeholder

Temperaturen i din varmtvandsbeholder bør være 55 ºC. Højere temperatur er spild af energi, og beholderen kalker hurtigt til. Lavere temperatur giver risiko for, at farlige legionella-bakterier kan leve i dit varme vand.

Sådan sparer du på strømmen:

Fyld vaskemaskinen op

I gennemsnit vasker vi danskere kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til 5-6 kg eller 7-8 kg.

Vask ved 20 °C eller 30 °C

Vask tøjet ved 20 °C i stedet for 40 °C og 30 °C i stedet for 60 °C. Halverer du fra 40 °C til 20 °C, sparer du 55 procent af elforbruget.

Læs også: Spar på energien | Få lavere strømpriser med disse sparetips

Brug tørresnoren

Hæng tøjet til tørre i stedet for at bruge tørretumbler. Det koster knap 12 kroner, hver gang du tørrer dit tøj i en C-mærket tørretumbler og ca. 3,50 kroner per gang i en A+++-mærket tørretumbler.

Skift til LED

Sluk lyset i de rum, du ikke opholder dig i. Og vælg LED, næste gang du skal købe nye pærer. Hvis du udskifter 5 halogenspots på 35 watt med LED, sparer du næsten 500 kroner om året på din elregning.

Hold 5 °C i køleskabet og -18 i fryseren

For hver grad du sænker temperaturen i køleskabet, stiger forbruget med 5 procent. For hver grad temperaturen kommer under -18 °C i fryseren, stiger dit elforbrug med cirka 2-3 procent.

Fyld opvaskemaskinen op – og skru ned

Fyld opvaskemaskinen helt op og vask ved lavere temperatur. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruger det 10-20 procent mindre strøm end opvask ved 65 °C. Spar cirka 250 kroner per år, hvis du fylder opvaskemaskinen op hver gang – dvs. kun kører 2 gange ud af 3.

Mest læste artikler