Gaspriser på himmelflugt: Tag toppen af gasregningen med disse 4 tips

Privatøkonomien er hårdt spændt for i disse tider, og gasfyrsejerne har i særlig grad mærket de høje energipriser. Med disse spareråd kan de tage toppen af gasregningen.

gasfyr sparetips

Der er heldigvis meget, de omkring 240.000 danskere med gasfyr selv kan gøre for at spare på energien. Det er eksempelvis muligt at tage toppen af gasregningen med disse fire råd fra Energistyrelsen.

4 nemme sparetips til dit gasfyr

1. Sænk temperaturen

Du sparer 5 procent på gasregningen, hver gang du skruer 1 °C ned. Hvis du skruer 2 grader ned, kan du i et typisk hus på 140 m² med gasfyr spare 2500 kroner om året med de nuværende gaspriser. 

Termostater i samme rum skal indstilles ens. Luk døren mellem varme og kolde rum. Hold dog mindst 18 grader i alle rum, hvor der opholder sig personer, så der ikke kommer skimmelsvamp. Og husk at lufte ekstra godt ud i rum med lavere temperaturer.

Tjek også indstillingerne på din varmtvandsbeholder. Sæt temperaturen på 55 grader. Det er varmt nok til at vaske op i, gøre rent med og til at bade i. Og det er nok til at holde legionella-bakterier nede.

2. Brug mindre varmt vand

Omtrent 1/3 af dit varmeforbrug går til at opvarme brugsvand, hvor det meste er badevand. Spar på det varme vand ved at tage kortere bade, skrue ned for temperaturen og vaske hænder i koldt vand. Hvis I er en familie på 4 personer i et hus med gasfyr, og alle korter jeres varme bad ned med 2 minutter om dagen, kan I spare omkring 4.000 kroner på et år. Derudover kan du gøre disse ting:

  • Sluk for vandet, når du sæber dig ind. Der ryger op til 20 liter vand i minuttet, når du er i bad. Hvis du slukker, når du sæber dig ind og putter shampoo i håret, kan du spare mange liter.
  • Skift til sparebruser. En vandbesparende bruser bruger 6-10 liter vand pr. minut, hvor en almindelig bruser bruger 10-20 liter vand pr. minut. Du kan få sparebrusere, hvor du ikke kan mærke, at de bruger mindre vand. Du kan også bare skrue ned for bruseren, så der kommer mindre vand ud. Et karbad bruger ca. 150 liter vand.
  • En perlator er et mundstykke til din vandhane, som du med fordel kan installere. Den blander luft i vandet, så strålen virker større, og du bruger mindre vand. En perlator er billig og tjener sig hurtigt hjem. Vandbegrænsere nedsætter gennemstrømningen af vand i hanen. De kan spare dig for 15 m3 vand eller ca. 1.100 kr. pr. år.

Læs mere om at spare på det varme vand her.

3. Bestil service til dit gasfyr

Når dit gasfyr fungerer optimalt, kører det så energibesparende som muligt. Sørg derfor for, at der bliver udført service på det. Hold også øje med dit gasforbrug ved at aflæse måleren 1 gang om ugen, og sammenlign dit gasforbrug med lignende husstande i Bygningsguiden.

Bygningsguiden finder du her:

4. Gå dit hus igennem for utætheder

Der er penge at spare ved at gå sit hus igennem for utætheder, sprækker og steder, hvor du kan isolere bedre. Nogle gange er det lettere, end man forventer. 

  • Sæt tætningslister på vinduer og døre.
  • Har du mindre end 175 mm isolering i loftet, er det en god idé at efterisolere til 300 mm. Det sparer penge på varmeregningen og giver dig et mere behageligt indeklima.
  • Hvis hulmuren enten ikke er isoleret, eller hvis isoleringen er faldet sammen med årene, er det en god idé at isolere den. Du får både en mindre varmeregning og et mere behageligt indeklima.
  • Hvis du har rør, der er varme, i et koldt rum – fx i kælderen – så put isolering på. Det er let at gøre selv.

Mest læste artikler