I år må disse boligejere svinge sparekniven

De fleste boligejere er ramt eller kan forvente at blive det. Men særligt en gruppe må tage sparekniven i brug.

En dansk landsby set fra luften

De stigende priser kan nu mærkes blandt boligejerne, og det får mange til at finde sparekniven frem. Det viser en ny analyse fra Finans Danmark.

I en spørgeskemaundersøgelse foretaget af Epinion for Finans Danmark svarer mere end hver tredje danske boligejer, at de er ramt økonomisk af prisstigningerne. Undersøgelsen viser samtidig, at mellem 30 og 40 pct. af boligejerne forsøger at modvirke prisstigningerne ved at spare på strøm, varme og indkøb.

Gaspriser plager boligejerne

– Vi oplever alle, at indkøbsturen er blevet dyrere, og at det koster mere at tanke bilen. Når priserne stiger så kraftigt på varer som el og gas, som de fleste jo ikke kan undvære, vil det selvfølgelig kunne mærkes i boligejernes økonomi, siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Boligejere med gasfyr er hårdt ramt af gaspriserne i øjeblikket, der er mere end fordoblet siden starten af 2021. En familie på 4 personer, som bor i et 150 m2 hus med et fem år gammelt gasfyr, vil med de nuværende gaspriser typisk skulle betale i omegnen af 1.600 kr. ekstra om måneden for at få opvarmet deres hus, sammenlignet med for et år siden.

Lægger man dertil stigende priser på el, ender særligt boligejere med gasfyr med en månedlig ekstraregning på flere tusinde kroner. 

Drømmerejsen spares væk

Boliger der er opvarmet med fjernvarme, er bedre sikret mod stigende energipriser, men på sigt kan de også opleve, at varmeregningen bliver større.

– Prisstigningerne betyder, at mange kan blive nødt til at skære forbruget ned andre steder. Når boligejernes opsparingsmuligheder bliver mindre, kan det koste den ekstra ferie, og det nye køkken må udskydes et år eller to. Gør man regnestykket op, er der i hvert fald ikke de samme muligheder for at forsøde tilværelsen som tidligere, siger Ane Arnth Jensen.

Mest læste artikler