DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Sådan reducerer du skimmelsvamp og bakterier i dit hjem

I de kolde måneder bruger vi mere tid indendørs, så det er vigtigt at indeklimaet er godt, og vi undgår skimmelsvamp og skadelige bakterier. Wood’s er eksperter i godt indeklima, for de har produceret luftrenserne og affugtere i over 70 år. Herunder har vi samlet deres bedste råd, så du kan undgå skimmelsvamp og de bakterier, der er skadelige for dig og dit hus.

Om vinteren kan luftrenser som AD20 fra Wood’s være en god løsning i stedet for at lufte ud, så man ikke lukker den kolde, fugtige luft ind udefra.

Når man vil reducere skimmelsvamp og bakterier i hjemmet, er det vigtigste at luftfugtigheden ikke er for høj. Ifølge anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen skal den ligge indenfor 45 og 55 %.

Hold øje med luftfugtigheden

Det kan være fristende at skrue ned for varmen til vinter på grund af de stigende elpriser. Men det kan være en tikkende bombe for vores hus og helbred, for hvis vi skruer ned for varmen, så skruer vi op for fugten.

Man skal holde øje med luftfugtigheden, men det kan være svært selv at fornemme, hvornår den er blevet for høj. Derfor kan det være en god idé med et hygrometer, der måler den gennemsnitlige luftfugtighed, så man kan nå at reagere inden det udvikler sig til for eksempel skimmelsvamp.

Tør tøjet indendørs uden fugtgener

Hvis du tørrer tøj indendørs, kan det være en kilde til øget luftfugtighed og andre gener. Det er vigtigt at få tøjet hængt op umiddelbart efter vasken er færdig, så der ikke udvikles luftgener og bakterier i vaskemaskinen.

Derudover kan man holde luftfugtigheden i vaske/tørrerummet ned ved at bruge en affugter, for eksempel LD40 fra Woods, der er den mest energieffektive på markedet. Den virker ved hjælp af en teknologi, der sænker luftfugtigheden ved at omdanne kondensation til vand, og derefter udsender lun luft, der er med til at tørre tøjet på næsten samme tid som i en tørretumbler. 

Husk cirkulationen

Når temperaturen falder udenfor, skal man have øje på vinduerne i huset. På grund af temperaturforskellen mellem den kolde luft udendørs og den varme luft inde i huset kan der dannes kondens på vinduerne, der dugger til. Hvis vandet ikke bliver fjernet, kan det skabe grobund for mug i vinduesrammen, som kan forsage uoprettelig skade. 

Derfor er det for eksempel vigtigt at få tændt emhætten, når man laver mad, så madosen ryger ud af huset i stedet for at cirkulere rundt indenfor. 

De duggede ruder kan være et tegn på, at luftfugtigheden i hjemmet er for høj. Det kan have flere forskellige årsager. Om vinteren lukker vi vores huse til, og da nye byggerier er lavet uden utætheder, så er der typisk ikke stor udskiftning i luften indendørs. Når vi trækker vejret, er det varm fugtig luft, vi ånder ud. Så fugtigheden i hjemmet øges automatisk, hvis luften ikke bliver udskiftet jævnligt. Derfor er det vigtigt også at få tændt emhætten, når man laver mad, så madosen ryger ud af huset i stedet for at cirkulere rundt indenfor.


Luften skal udskiftes, men det kan være dyrt at lufte ud om vinteren, hvor det er kold luft, der kommer ind. Derfor kan det være en god løsning at investere i en affugter med luftrenserfunktion, for eksempel hybridmodellen AD20 fra Wood’s, der fjerner skadelige partikler, som pollen og støv, samtidig med at den nedsætter luftfugtigheden. Det giver et sundere indeklima, som både er godt for huset og for beboernes helbred, der for eksempel får en forbedret nattesøvn.

Mest læste artikler