11 tips: Så let får du en bæredygtig hverdag – og sparer MANGE penge samtidig

Der er let at leve mere bæredygtigt. Her er en den ultimative liste over ting, du kan gøre for at leve mere bæredygtigt (og spare penge samtidig).

penge penge penge

I løbet af de seneste år er klimadebatten blevet allestedsnærværende, og stadig flere ønsker at leve mere klimabevidst og bæredygtigt.

For mange synes det imidlertid svært. For hvor skal de begynde, og vil det føles som en begrænsning på det liv, de normalt lever? Det korte svar er heldigvis, at det ikke behøver at være besværligt at få en mere bæredygtig hverdag. Det er let, og så sparer du ovenikøbet penge på det.

Bæredygtig hverdag – 11 tips:

1. Læg låg på gryderne:

Ved at lægge låg på gryderne under madlavningen skal du blot bruge en fjerdedel af den strøm, som du normalt bruger til at holde 1,5 liter vand i kog.

2. Hold øje med køleskabstemperaturen:

Et køleskab skal have en temperatur på 4-5 grader. Sænker du temperaturen i køleskabet med bare én grad, så øges strømforbruget med hele 5 %.

3. Tø madvarer op i køleskabet:

Når du tør frostvarer op, så gør det i køleskabet. Det sænker nemlig køleskabets strømforbrug, da frostvaren afgiver kulde.

4. Vælg energimærke A:

Husholdningsapparater og hvidevarer har en energimærking, som går fra A til G. Et apparat med energimærke A kræver betydelig mindre strøm end et tilsvarende apparat med energimærke G.

5. Brug sparepærer eller LED-pærer:

Disse lyskilder har over otte gange længere levetid end glødepærer, og med sparepærer kan du sænke strømforbruget med op til 75 %.

6. Genbrug eller køb brugt:

Mange ting kan repareres fremfor at blive udskiftet. Du vil desuden spare både miljøet og tegnebogen ved at købe brugt – og det behøver ikke lugte af hengemt genbrugsbutik. På appen reshopper køber tusindvis af danskere eksempelvis secondhand til børn, mor og bolig. Se mere her.

Brugt tøj på bøjler.
Du kan finde mange fine brugte perler, som fortjener et nyt liv. Både tøj, møbler og elektronik kan købes brugt. Foto: Getty Images

7. Køb dyrt:

Pris og kvalitet hænger ofte sammen, og varer af god kvalitet holder længere. I det lange løb sparer du altså penge, samtidig med at du skåner miljøet, da tøjproduktion er en af verdens største klimasyndere.

8. Spar på det varme vand:

Når du tager et brusebad, bruger du cirka 10 liter vand i minuttet. Det er derfor en god idé at reducere badetiden – både for din pengepungs og miljøets skyld.

9. Undgå at bruge ovnen:

Ovnen bruger meget energi. Du kan derfor skåne miljøet og din pengepung ved at tilberede maden i gryder, pander eller mikroovn, når det er muligt.

Vask tøj ved lavere temperatur
Det er både mere skånsomt for tøjet og bedre for miljøet, hvis du vasker ved en lidt lavere temperatur. Foto: Getty Images

10. Skru ned for temperaturen:

Hvis du vasker tøjet ved en lidt lavere temperatur, er det ikke alene mere skånsomt for miljøet. Det skåner også dit tøj. Derudover sparer du også penge på strøm, ligesom du ikke skal udskifte garderoben så ofte.

11. Sluk for elektronikken:

Dine elektroniske apparater bruger strøm, selv når de ikke er brug. Faktisk er standby forbrug en af de allerstørste poster på dit strømforbrug. Sluk derfor på kontakten for at undgå det unødvendige standby forbrug. Invester eventuelt også i en el-spareskinne, så du nemt kan slukke for apparatterne og slippe for den unødvendige udgift.

Mest læste artikler