Corona-krise fører til stort fald i luftforurening i danske byer

Selvom Corona-krisen har medført mange negative konsekvenser i vores samfund, er der heldigvis lys i mørket, hvis du kigger godt efter. Restriktioner fra regeringens side i forhold til begrænset adgang for de fleste danskere, har haft et positivt udfald. Målinger i 4 danske byer har nemlig vist, at luftforureningen er faldet markant i nedlukningsperioden.

Heldigvis er der små glimt af positive udfald i denne ellers mærkelige og anderledes tid, vi alle befinder os i. Miljøstyrelsen har i samarbejde med DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi målt luftforureningen i de fire største byer i Danmark: København, Århus, Aalborg og Odense.

Luftforureningen bliver målt i forhold til, hvor mange NOx-gasser der findes i luften. NOx er den samlede betegnelse for stofferne NO2, kvælstofilter og NO, kvælstofoxid.

NO er sundhedsskadeligt for mennesker, og den delvise nedlukning af Danmark er derfor en positiv drejning i forhold til en renere luft i de store byer.

I Danmark

Sammenlignet med resten af året er luftforureningen i uge 12, faldet med 40 procent.

Luftforurening med NOx stammer hovedsageligt fra vejtransporten, og det store fald i NOx-koncentrationen i byerne skyldes primært den reducerede vejtrafik, lyder det i en pressemeddelelse fra Miljøstyrelsen.

I Europa

Og det er faktisk ikke kun i Danmark, at vi kan glæde os over en renere luft i storbyerne. Hele Europa oplever samme tendens.

Det Europæiske Miljøagentur oplyser i en pressemeddelelse, at det samme billede gør sig gældende i mange andre europæiske storbyer, hvor man ligeledes har indført gennemgribende restriktioner som følge af coronakrisen.

NO2 reduktion ift. uge 12 sidste år

  • Milano: 21 procent
  • Bergamo: 47 procent
  • Rom: 26-35 procent
  • Barcelona: 55 procent
  • Madrid: 41 procent
  • Lissabon: 51 procent

Kilde: Miljøstyrelsen

Mere dyreliv

Med mindre forurening blomstrer dyrelivet.

Tv2 beretter om, at Venedigs kanaler nu er fyldt med klart vand, hvor fisk boltrer sig, og delfiner har fundet vej til havnen i Sardinien.

Se også: Danmarks største byer – de 10 største

Mest læste artikler