Derfor SKAL du lukke ned for dit varmeanlæg om sommeren

Sommerlukning af dit varmeanlæg er nemme penge at spare. Se, hvordan du selv lukker for de forskellige varmeanlæg over sommeren her.

Når maj begynder at blive mild i vejret, er det tid til at lukke for varmen. Det er dog ikke helt nok at dreje radiatorens termostat i bund, hvis du gerne vil spare penge. Vil du have store besparelser, kræver det nemlig, at du lukker hele dit varmeanlæg ned i sommerperioden.

Som en bil i tomgang

Hvis du hen over sommeren lukker helt for fjernvarmen, kan du for eksempel spare tre til fem procent på din årlige varmeregning. Det svarer til op mod 800 kroner og hele 85 kilo CO2 for en almindelig parcelhusfamilie. Har huset olie- eller naturgasfyr, er der endnu mere at spare.

Alligevel glemmer mange af os at sende varmeanlæget på en lang sommerferie. Det fortæller Jakob Thomsen fra Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

– Hvis varmeanlægget er tændt over sommeren, er det som at have sin bil i tomgang i flere måneder. Det skader klimaet og koster penge til ingen verdens nytte. Derudover bruger gamle cirkulationspumper så meget strøm, at det kan være en god ide at skifte dem ud med det samme – sommerdrift eller ej,” siger han.

Sådan lukker du selv for varmeanlægget

Det tager kun 5 minutter at lukke for varmeanlægget. Alt det kræver, er, at du lukker for sommerventilen og slukker cirkulationspumpen.

Første gang kan det måske virke lidt uoverskueligt, hvis du ikke kender dit varmeanlæg så godt. Du kan eventuelt spørge en VVS’er og få at vide, hvordan du selv kan gøre i fremtiden.

Energistyrelsen understreger, at man også kan køre sommerdrift, hvis man varmer med naturgas eller olie. En nyere cirkulationspumpe tilpasser sig boligens svingende behov og bruger kun for ca. 200 kr. strøm om året. En gammel pumpe kører derimod for fuld kraft hele tiden og kan bruge op til 5 gange så meget strøm.

Se, hvordan du sommerlukker her:

På energistyrelsens side om energi, SparEnergi, kan du finde vejledeninger til, hvordan du lukker for de forskellige varmeanlæg. Se dem herunder: 

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler