Lidt over 380.000 boliger blev opvarmet med et oliefyr i 2011, og det tal er faldet til næsten 243.000 i 2020. Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik, som Nybolig har analyseret.
– Udviklingen er i tråd med de politiske ambitioner om en 70 procents reduktion inden 2030. Men den bekræftes også af de tilbagemeldinger, vi får fra dem, der handler bolig hos os. Der er klart kommet en øget bevidsthed om energi og klima, hvor oliefyret ikke står øverst på ønskelisten, siger Peter J. Mattsen, der er direktør i Nybolig, i en pressemeddelelse.
Han mener, at faldet i antallet af oliefyr skyldes et større fokus på de faste boligudgifter, men også noget helt lavpraktisk som, at det er besværligt at fylde olietanken op.
– En af de økonomiske skruer, man kan dreje på ud over valget af lån, er boligens energiforbrug. Enten kan man efterisolere sin bolig, hvilket mange også har gjort, eller også kan man investere i en ny og på lang sigt billigere opvarmningskilde. Og her vil oliefyret ofte få dødsstødet, fordi varmepumper, fjernvarme, jordvarme og gasfyr er billigere i drift end gamle oliefyr, siger Peter J. Mattsen.
Tilskuddet er skjult i abonnement
I de kommende år vil der formentlig komme yderligere fart på skrotningen af oliefyrene. Tilbage i juni 2020 vedtog politikerne nemlig, at danskerne skulle have et økonomisk skub, så de gamle olie- og naturgasfyr kunne udfases til fordel for mere bæredygtige varmekilder. Nu er skrotningsordningen vedtaget, men indholdet er langt fra som først antaget. Boligejerne får nemlig ikke et kontant tilskud, når olie- eller naturgasfyret skrottes. Til gengæld får de, når det gamle fyr skrottes, et abonnement på en varmepumpe, hvor energitjenesteleverandøren – altså firmaet, der skal levere og installere varmepumpen – påtager sig ejerskab af varmepumpen og ansvaret for installation, drift og vedligehold af varmepumpen. Man skal som boligejer altså ikke ud og bruge surt optjente sparepenge på en ny, dyr varmepumpe, men nøjes med lejeafgifterne.
Læs mere om ordningen her.
Læs også: Sådan får du et tilskud til varmepumpe
Lodret jordvarme – få vertikal jordvarme uden at grave haven op