Radiator

De bedste tips og tricks til vedligeholdelse af hjemmets radiator

Det er vigtigt med et sundt indeklima i hjemmet. Og det får du blandt andet ved at sørge for at hjemmet er rent, og at der bliver luftet ud. Som udgangspunkt anbefales det, at man lufter ud i hjemmet 2-3 gange af 10 minutters varighed hver dag.

Men skal man så slukke for radiatoren, når man lufter ud? Det er som regel en meget god idé at sørge for at skrue ned for radiatoren. Hvis radiatoren er tændt, mens du lufter ud, så risikerer du nemlig, at den begynder at køre på højtryk for at opretholde den indendørs temperatur. Ultimativt ender du med en dyrere elregning, så sørg altid for at skrue ned for radiatoren, når du lufter ud.

Sådan gør du rent i radiatoren

En radiator fanger let en masse støv, og det kan godt vise sig at være en anelse besværligt, hvis du beslutter dig for at gøre den ren. Men der findes heldigvis nogle gode tricks til, hvordan du let kan rengøre radiatoren.

Når du skal gøre radiatoren ren, skal du gerne bruge en såkaldt radiatorbørste eller en støvkost. Det er vigtigt, at børsten har et langt skaft, så du kan nå ned bag og mellem radiatoren.

Du kan også investere i særlige mundstykker til støvsugeren, som gør det nemmere for dig at rengøre radiatoren. Afslutningsvis kan du eventuelt vaske radiatoren med en fugtig klud og sæbe.

Min radiator virker ikke

Virker din radiator ikke? Det kan der være forskellige årsager til. Hvis du eksempelvis ikke har brugt radiatoren hele sommeren, kan det nogle gange være svært at få varme på igen. Der kan være flere ting i vejen med radiatoren. Enten kan ventilnålen have sat sig fast, pakdåsen kan være blevet for gammel, eller måske skal radiatoren simpelthen udluftes.

Ventilnålen sidder bag radiatorens termostat. Hvis ventilnålen sidder helt fast, så kan du ved hjælp af en tang få trukket nålen fri. Hvis pakdåsen er blevet for gammel, så skal den udskiftes. De fleste pakdåser fås i det lokale byggemarked. Afslutningsvis kan der være for meget luft i radiatoren. Tag fat i udluftningsventilen og løsn den. Når der begynder at løbe vand ud af ventilen, kan du være sikker på, at radiatoren virker igen.