Her er den hemmelige indstilling på radiatoren, der sparer dig mange penge

Indregulering af dine radiatorer er en "ekstra" mulighed for regulering. Her får du hele varmesystemet forindstillet, så det kører optimalt, og du slipper billigst.

Termostatventilerne
skal indreguleres

Foto: Maja Høy
Foto: Maja Høy

Mange husejere indregulerer ikke deres termostatventiler, men det er en god idé at gøre. Og selv om det lyder både teknisk og besværligt, så hæng på et øjeblik, for her kan være penge at spare.

Regulering en gang for alle

Ud over den yderste plastikhætte, som vi normalt drejer på, er der faktisk endnu en mulighed for regulering skjult i de allerfleste nyere termostater. Det er en ekstra indstilling, der én gang for alle indstiller mængden af vand, der løber igennem den enkelte radiator.

Regulér efter varmekilde og rummets størrelse

Når hver enkelt radiator i huset er “indreguleret” i forhold til husets varmekilde og til det enkelte rums størrelse – kører anlægget mest økonomisk, og varmen bliver bedst fordelt i rummene. Faktisk kan en radiator, hvor vandgennemstrømningen er sat for lavt, have svært ved at varme rummet op.

Bed reparatøren om at indregulere

Hvis du har et hjørne af huset, hvor der altid er lidt småkoldt, behøver det altså ikke at skyldes, at radiatoren er for lille eller for dårlig – måske skal den bare indreguleres. Når du får servicetjekket dit varmesystem, så bed reparatøren om at indregulere dine radiatorer. Det er ikke alle, der gør det automatisk.

Sådan gør du ved forskellige varmekilder

Fjernvarme
Det er vigtigt, at justeringen lader mindst muligt vand igennem – dog tilpasset rummets areal og antallet af radiatorer. Det giver den bedste afkøling af fjernvarmevandet, og en lavere varmeregning.

Varmepumper og gaskedler
Her er der bedst økonomi i en stor gennemstrømning, En større gennemstrømning betyder, at du kan regulere fremløbstemperaturen ned – og det giver den mest økonomiske drift.

Oliefyr
Her kan du forsøge at indregulere termostatventilerne, så der kommer mere vand igennem radiatorerne. Dermed kan du måske sænke fremløbstemperaturen. Hvis oliefyret opvarmer husets varme forbrugsvand, skal vandet i varmtvandsbeholderen være mindst 60°, da der ellers er fare for legionella-bakterier.

Sådan justerer du

Du demonterer plastikhætten, der sidder rundt om ventilen – det er den, du normalt drejer på. Her finder du en messingventil og en metalkrans. Når du trækker ud i metalkransen, kan den drejes – og dermed indstilles. Stilling 1 giver en meget lille gennemstrømning. Stilling 7 giver en meget stor gennemstrømning. Er ventilen sat på N, er den helt åben.

Mest læste artikler