Skal radiatoren slukkes, når du lufter ud?

Hvad skal du egentlig gøre med radiatoren, når boligen skal luftes ud? Der er delte meninger omkring dette. Læs med her og få de gode råd.

For at skabe et godt og sundt indeklima i dit hjem, er det vigtigt, at du får luftet ud. I løbet af et døgn bør du lufte ud med gennemtræk 3 gange af 5 minutters varighed for at skifte den gamle luft ud.

MEN… Hvad med radiatoren, som lige har varmet hele huset op – skal den slukkes, skrues ned eller blot blive ved med at stå på varme 4? 

Skru ned for radiatoren

Imens du lufter ud, er det i de fleste tilfælde en god idé at skrue ned for radiatoren – og det gælder både en kort- og en langvarig udluftning.

Hvis din radiator er tændt, imens du lufter ud, vælger den at køre på højtryk for at opretholde den indendørs temperatur, hvilket medfører en meget høj temperatur, når du er færdig med at lufte ud.

Hvornår skal du ikke skrue ned for radiatoren? 

Hvis radiatoren er placeret tæt på et vindue, opfanger termostaten meget hurtigere kulden og begynder derfor selv at regulere temperaturen, hvorimod de radiatorer, som står langt fra udluftningskilden, ikke når at registrere de lavere temperaturer. I sidstnævnte tilfælde kan du altså ofte lade radiatoren stå tændt.

Det er dog meget forskelligt fra bolig til bolig, om det kan betale sig at lade radiatoren stå tændt under udluftning. Der er ofte undtagelser til undtagelserne, og derfor er det i mange tilfælde nødvendigt at lade den sunde fornuft råde.

Her er de forskellige faktorer, som spiller ind:

  • Termostat-type:
    • Nogle af de nyere termostater har den funktion, at de selv lukker ned, når vinduet åbnes, og kulden registreres. Termostater uden den funktion bør som oftest slukkes, når vinduet åbnes op.
  • Placering og alder på din radiator
    • Nyere radiatorer reagerer hurtigere på temperaturskift, og bør derfor slukkes, hvis de er placeret under vinduet. Står de et stykke fra vinduet, kan du godt lade dem stå tændt, hvis du holder dig til at lufte ud i 5 minutter.
    • Ældre radiatorer holder ofte rigtig godt på varmen og reagerer samtidig langsomt på temperaturskift. Derfor bør de ikke slukkes ved kortere udluftning på 5 minutter. Ved en længere udluftning kan det bedre svare sig at slukke for dem.

Har du en gammel radiator? 

Radiatorer af ældre dato indeholder mere vand og er ofte også fremstillet af støbejern, og derfor tager det også længere tid for disse at køle af end en ny radiator. Du kan derfor bruge meget tid og energi på din gamle radiator, hvis den skal slukkes hver gang du lufter ud. Husk, at den også bruger længere tid på at varme op igen, når den har været slukket.

Har du gulvvarme?

Gulvvarmen kan du roligt lade stå tændt. Det tager lang tid at varme gulvet op igen, og derfor kan det ikke betale sig at slukke for varmen under udluftning.

Kilder: Bolius.dk, Sundthus.dk

Denne artikel er senest opdateret den 26. oktober 2022

Mest læste artikler