Skal radiatoren slukkes når du lufter ud?

Hvad skal du egentlig gøre med radiatoren når boligen skal luftes ud? Der er delte meninger omkring dette. Læs med her og få de gode råd.

Sundt indeklima

For at skabe et godt og sundt indeklima i dit hjem, er det vigtigt at du får luftet ud. I løbet af et døgn kan du med fordel åbne vinduerne 2-3 gange af 10 minutters varighed for at skabe gennemtræk og for at skifte den gamle luft ud.

MEN… Hvad med radiatoren, som lige har varmet hele huset op – skal den slukkes, skrues ned eller blot blive ved med at stå på varme 4? 

Skru ned for radiatoren

Imens du lufter ud, er det i de fleste tilfælde en god idé at skrue ned for radiatoren – og det gælder både en kort- og en langvarig udluftning.

Hvis din radiator er tændt imens du lufter ud, vælger den at køre på højtryk for at opretholde den indendørs temperatur, hvilket medfører en meget høj temperatur, når du er færdig med at lufte ud.

Hvornår skal du skrue ned for radiatoren? 

Hvis radiatoren er placeret tæt på et vindue, opfanger termostaten meget hurtigere kulden og begynder derfor selv at regulere temperaturen, hvorimod de radiatorer, som står langt fra udluftningskilden ikke når at registrere de lavere temperaturer.

Derfor er det meget forskelligt fra bolig til bolig, om det kan betale sig at skrue ned for radiatoren under udluftning. Der er nogle forskellige faktorer som spiller ind:

  • Type og placering af termostat
  • Varigheden af udluftningen
  • Alderen på din radiator

Har du en gammel radiator? 

Radiatorer af ældre dato indeholder mere vand, og derfor tager det også længere tid for disse at køle af end en ny radiator. Du kan derfor bruge meget tid og energi på din gamle radiator, hvis den skal slukkes hver gang du lufter ud – og husk, at den bruger også længere tid på at varme op igen, når den har været slukket.

Nogle af de nyere termostater har den funktion, at de selv lukker ned når vinduet åbnes og kulden registreres.

Kilde: Bolius.dk, Sundthus.dk

Mest læste artikler