Sådan undgår du varer fra Rusland

Efter Putin har invaderet Ukraine, opfordrer flere til, at man helt ophører med at købe varer “made in Russia”. Følger man opfordringen, kan det imidlertid være svært at finde ud af, hvilke varer man skal undgå.

Varer fra Rusland i Danmark

En anlægsgartner fra Solrød var en af de første, der efter Putins angreb på Ukraine, opfordrede til boykot af russiske varer på sit firmas facebookside. Morten Ingemann, indehaver af Træ og Busk, havde således ikke tænkt sig at sidde på hænderne efter at Rusland invaderede Ukraine.

– Vi handler i samtlige byggemarkeder i Danmark. Især trævarer. Vi har tidligere fået træ fra Rusland gennem byggemarkeder. Men det rør vi ikke nu! Så vil jeg hellere droppe at sætte et hegn op – eller skaffe træet fra et andet land end Rusland, udtalte han i den forbindelse til sn.dk.

Russiske varer fjernes fra hylderne i Danmark

Dagen efter fulgte Salling Group og Coop trop, og firmaerne, der står bag Netto, Føtex, Bilka, Kvickly, Irma og Faktas butikker, fjernede alle russiskproducerede varer fra hylderne.

– I Coop har vi meget få varer, der kommer fra Rusland. Det er under 20 varer, og dem køber vi selvfølgelig ikke flere ind af. Vi handler ikke med Rusland, som det ser ud nu, siger Lars Aarup, der er kommunikations- og analysechef i Coop, til Ritzau.

I diverse internetfora spørger adskillige brugere hinanden, hvilke russiske varer man skal undgå. Det er dog svært umiddelbart at blive klog på, eftersom Rusland primært eksporterer råvarer som gas, olie, mineraler og træ. Når du handler ind i supermarkedet, er det altså meget få produkter, du risikerer, stammer fra Rusland. Det er i virkeligheden i byggemarkederne samt i møbelbutikkerne, at du skal passe på, hvis du vil handle politisk.

Indhold

Hvilke varer kommer fra Rusland?
Stregkode fra Rusland fortæller ikke hele sandheden
Aktive danske firmaer i Rusland

Hvilke varer kommer fra Rusland?

1: Møbler og trævarer

Rusland eksporterede sidste år for 423 mio. kroner træ og kork til Danmark. Derfor skal du særligt være opmærksom, når du køber materialer til for eksempel terrassen i dit lokale byggemarked. Sibirisk lærk stammer, som navnet antyder, fra Rusland og er tilmed den mest udbredte træsort i hele Rusland. Sorten sælges i de fleste byggemarkeder.

Også i den globale møbelforretning IKEA, finder du russiske varer på hylden. IKEA skriver selv på dets hjemmeside, at “Polen, Rusland og Sverige er de tre lande, vi indkøber mest træ i”. Som regel vil de relevante varer i IKEAS sortiment være påtrykt frasen “made in russia”.

(Opdatering: IKEA stoppede den 3. marts midlertidigt al import og eksport fra Rusland. Russiske varer, der allerede er købt og betalt, kan du imidlertid stadig finde på IKEA’s hylder)

2: Vodka

Rusland er verdens største vodkaproducent, og derfor er der også stor sandsynlighed for, at der vil stå “made in russia” på mange vodkaflasker. Nogle af de mest kendte Vodka-brands er:

  • Beluga
  • Five Lakes Vodka
  • Imperial Collection
  • Kalashnikov

3. Chokolade

En af verdens allerstørste chokoladeproducenter er russisk. Det drejer om Uniconf, som står bag mere end 3.500 produkter, der sælges i 45 lande. Læg mærke til firmaets navn, som på en hvid baggrund står med røde og brune bogstaver på indpakningen.

Se evt. logoet her.

(Opdatering: Vi oplever, at adgangen til sitet via ovenstående link i visse tilfælde blokeres. Du kan heldigvis stadig se logoet, hvis du laver en billedsøgning i Google. Se logoet her)

4. Gas

Især gas tjener regimet i Rusland styrtende med penge på. Det er dog også noget, man som forbruger kan have svært ved at undslå sig, eftersom man jo skal have opvarmet sit hus. Men Putins invasion af Ukraine kan dog være anledning til at overveje, om du skal udskifte gasfyret med for eksempel en solcelleanlæg.

Det er naturligvis en større udskrivning, men for det første kan man få tilskud via statens puljeordninger, og for det andet tjener investeringen sig selv ind inden for få år. Samtidig er man med til at værne om fremtidens miljø ved ikke at bruge fossile brændstoffer.

Læs også: Solceller – alt du skal vide om solenergi til boligen

Til toppen

Stregkode fra Rusland fortæller ikke hele sandheden

Flere steder på nettet fremgår det, at man kan finde ud af en vares oprindelsesland ved at kigge på stregkoden. Angiveligt skulle de tre første cifre i nummeret angive oprindelseslandet, og man kan derfor undgå varer fra Rusland ved at holde øje med startcifrene 460-469, som er Ruslands unikke landekode.

Ruslands landekode er ganske rigtigt 460-469, men derudover er teorien ikke helt rigtig. De første tre cifre angiver alene, i hvilket land varen har fået sin stregkode. Derfor stammer en vare med startcifrene 460-469 altså ikke nødvendigvis fra Rusland.

Til toppen

Aktive danske firmaer i Rusland

Mange danske firmaer har aktiviteter i Rusland. Her er nogle af de største:

Carlsberg

Har for nyligt sat sine russiske bryggerier til salg, men indtil et eventuelt salg bliver gennemført, er bryggerigiganten stadig aktiv i landet.

Ecco

Skoproducenten holder stadig butikkerne i landet åbne.

Mærsk

Rederiet har den russiske ordrebog fyldt op til juni og planlægger at gennemføre dem alle.

Novo Nordisk

Medicinalgiganten fortsætter med at producere medicin på sin russiske fabrik.

Rockwool

Rockwool fremstiller stenuldsisolering på fire fabrikker i Rusland, og det vil firmaet fortsætte med.

Ørsted

Energifirmaet vil fortsætte med at købe gas fra Rusland.

Pindstrup

Spagnum-producenten Pindstrup vil fortsætte driften af en fabrik med 250 ansatte i Rusland. Pindstrups spagnum kan købes i blandt andet Føtex og Bilka.

Til toppen

Artiklen blev først bragt 1. marts 2022. Den er senest opdateret den 7. april 2022.

Mest læste artikler