Simpelt tip: Danskerne overser let vej til energibesparelser

Brug af LED-pærer, udskiftning af vinduer og efterisolering. Der findes mange måder at energioptimere boligen på. Her er det oversete tiltag, som sparer energi og penge.

Danmark har sat et mål om en 70 procent reduktion af udledningen af CO2 inden 2030. Det mål skal blandt andet nås ved hjælp af energioptimering af danskerne private hjem.

I en spørgeskemaundersøgelse af YouGov fremgår det, at danske boligejeres allerede er begyndt at energioptimere. Størstedelen af deltagerne i undersøgelsen svarer således, at de har skiftet elpærer til LED (70 procent), døre og vinduer til mere energirigtige modeller (55 procent) samt efterisoleret hjemmet (49 procent).

Automatisering af energiforbruget i hjemmet

Kun 21 procent af deltagerne svarer imidlertid, at de har forsøgt sig med automatisering af energiforbruget i boligen. Det indebærer eksempelvis automatisering af varme, lys og ventilation afhængigt af, om der er nogen hjemme i huset.

– Det er skuffende og faktisk også overraskende, at så relativt få har erfaringer med at automatisere eksempelvis lys, varme og ventilation i deres private hjem. Der findes masser af løsninger, som på en simpel måde slukker for lyset eller skruer ned for varmen, når der ikke er nogen tilstede i huset, fortæller Thomas Andersen, der er Vice President hos Schneider Electric Danmark, i en pressemeddelelse. 

Energioptimering med smart home

Automatisering af energiforbruget er en indbygget del af de fleste smart home-systemer. Disse systemer gør det eksempelvis muligt at indstille radiatorer og gulvvarme til at skrue ned, når der luftes ud i huset. Derudover kan lys og varme slukke, når huset står tomt i løbet af dagen, og tænde igen, når den første beboer kommer hjem. Det er også muligt at slukke for al standby-strøm, hvilket ifølge Thomas Andersen fjerner 10-15 procent af en gennemsnitlig husstands samlede elforbrug.

Danske boligejeres svar på spørgsmålet: “Hvilke initiativer til energirenovering af dit tidligere eller nuværende private hjem har du foretaget?”


Kilde: Schneider Electric Danmark

Mest læste artikler