Chok! ‘Grønne’ danskere bruger kulsort energi

Danskerne udskifter i disse tider flittigt deres gasfyr og dieselbiler med angiveligt mere miljøvenlige transport- og opvarmningsformer. Alligevel bliver de ikke nødvendigvis mere grønne af den grund.

røde olietønder

Danmark mangler lige nu grøn strøm til 1.000.000 husstande. Det afslører en opgørelse fra Klimarådet og DR.

Det betyder konkret, at de mange danskere, som i disse tider udskifter gasfyret eller dieselbilen med en varmepumpe eller en elbil, ikke nødvendigvis kommer til at bidrage til Danmarks grønne regnskab. For strømmen til de mange nye – og angiveligt grønne – varmepumper og elbiler stammer nemlig ofte fra kulsort energi som kul og gas, advarer Klimarådet.

Danmark har en ambition om at reducere drivhusgasser med 70 procent inden 2030, men beregningerne fra Klimarådet viser, at det bliver svært.

– Vi har et gevaldigt problem frem mod 2030, siger formanden for de uafhængige eksperter i Klimarådet, Peter Møllgaard, til DR.

Brug for flere vindmøller

Frem til 2030 vil Danmark have et underskud på grøn strøm, hvilket betyder, at mellem 1,2 og 2,1 millioner husstande hvert år uden at vide det kommer til at få deres energi fra kul, olie og gas. For Danmark bliver nemlig nødt til at dække underskuddet af grøn strøm med netop disse kulsorte energiformer.

Politikerne på Christiansborg har allerede vedtaget at opføre dobbelt så mange vindmøller og solcelleanlæg frem mod 2030, men ifølge Klimarådet er det ikke nok til at dække danskernes fremtidige behov for strøm. Derudover vil der sandsynligvis komme et ekstra behov for grøn strøm, hvis Danmark beslutter at blive hurtigere fri af gas og olie fra Rusland.

Læs også: Sådan undgår du russiske varer

Læs også: Opladning af elbil hjemme – med og uden ladestation og ladestander

Mest læste artikler