Derfor skal du skifte HELE dit tag ud med solceller

Solceller pynter sjældent på taget, men nu kan du vælge at få en tagløsning, der udelukkende består af solceller. Det er pænt, og taget tjener sig selv ind og bliver en overskudsforretning på længere sigt.

Solceller som tag

Solcelle-anlæg kan være meget lidt pæne at se på, da de ofte kommer til at fremstå som et fremmed element i forhold til husets arkitektur. Dertil kommer, at du risikerer at skade taget, når du skal montere solcellerne ovenpå.

Men nu kan du både være miljøvenlig og vælge en æstetisk tagløsning. Det er nemlig blevet muligt at vælge et nyt tag, hvor hele taget laver strøm fra solen.

Læs også: Solceller – alt du skal vide om solenergi til boligen

Forskøn dit hus med en varmepumpeskjuler.

Største overskrifter har Tesla – elbilproducenten – trukket, men i mere ubemærkethed har det danske firma Ennogie lagt sit eget patenterede sol-celletag på flere danske huse.

Effektiv løsning

For eksempel har firmaet ingået en samarbejdsaftale med en typehusproducent, der allerede har bygget flere huse med solcelletag. En af fordelene ved at have et helt tag lavet af solceller er – ud over det æstetiske – at anlægget kan levere strøm fra tidlig morgen til sen eftermiddag, og også bidrager med energi i de mørkeste vintermåneder og på regnvejrsdage, hvor et almindeligt solcelleanlæg producerer i langt kortere tidsrum.

Vælg en luftsolfanger – Få varme og bedre indeklima

Bliver anlægget kombineret med en batteriløsning, regner firmaet med, at taget kan dække 70 – 80 % af det årlige strømforbrug i en husstand. Den optimale løsning er at kombinere solcelletaget med at opvarme huset med en luft-vand varmepumpe eller et jordvarmeanlæg, der kan udnytte den store produktion af strøm. Ellers vil der være en større overproduktion af strøm, og så vil der gå længere tid, inden taget tjener sig ind.Helt perfekt bliver det jo så, når husstanden får en elbil, som så kan lades op helt gratis, og dermed udnytte kapaciteten helt.

Brug af microinvertere

Ennogie har tænkt en del på forsyningssikkerheden. Hvor et almindeligt solcelleanlæg er monteret med en central inverter,  som er den enhed, der laver solcellernes jævnstrøm om til vekselstrøm, som vi bruger i husets elinstallationer, så er det danske solcelletag i stedet  monteret med en række microinvertere.

Løsningen med en inverter betyder, at hvis et enkelt panel bliver defekt eller kommer til at ligge i skygge, så daler ydelsen for hele anlægget uforholdsvis meget. Ennogies løsning betyder høj sikkerhed under både installering og drift, og giver samtidig stor modstandsdygtighed over for skyggepåvirkning. Skulle et panel gå i stykker kan det udskiftes på 15 -20 min, og det er ikke nødvendigt at koble systemet fra under arbejdet, som det er tilfældet med traditionelle solcelleanlæg.

Hæver husets værdi

Prisen for et solcelletag er noget højere end for et almindeligt tag, men der er dog en umiddelbar gevinst i form af en værdistigning på huset – både pga det nye tag og pga solcellerne.

Og i samme øjeblik taget er monteret og tilsluttet elnettet, så er der daglige besparelser på energiforbruget. Besparelserne afhænger selvfølgelig meget af energiforbruget i husstanden og den aktuelle elpris, men som tommelfingerregel kan man regne med, at merprisen i forhold til et almindeligt tag er tjent hjem på ca 8 til 10 år, og herefter er det rent overskud.

Termostatventilerne skal indreguleres – se hvordan.

Batteri om natten

Selv det bedste solcelleanlæg kan selvfølgelig ikke producere strøm om natten, så der vil du stadig  være afhængig af forsyning fra elnettet. Med mindre du også investerer i et husstandsbatteri, der bliver ladt op af overskudstrømmen i løbet af dagen, og så driver husets elsystem, når solen er gået ned.

Batteri-teknologien er i rivende udvikling, og det betyder at husstandsbatterierne løbende bliver bedre og billigere. Men allerede i dag vurderer Ennogie, at det for mange vil kunne betale sig at supplere solcelletaget op med en batteripakke.

Elbil-producenten Tesla har også lanceret et tag, der producerer strøm, og de har også lanceret deres eget husstandsbatteri.

Mest læste artikler