Tjek kvaliteten af solcelleanlægget, inden du køber – der er stor forskel på de forskellige anlæg.
Solceller skal holde i 25 år. Derfor skal du tjekke kvaliteten – både af solcellerne og leverandøren, før du køber solanlægget, ellers kan det blive et dyrt og ærgerligt bekendtskab. Få gode råd til, hvordan du tjekker kvaliteten af dit kommende solcelleanlæg.
Solcelleanlæg er en langsigtet investering, der gerne skal ende med at give overskud på bundlinjen. Med en elpris på ca. 2 kr. pr, kWh er tilbagebetalingstiden omkring 11 år, uden at der er taget højde for stigninger i elprisen, som jo vil reducere tilbagebetalingstiden yderligere. Dertil kommer, at mange bruger “regnskabsordningen”, som giver et skattefradrag og dermed en skattemæssig gevinst.
De fleste leverandører giver 25 års ydelsesgaranti. Men da der er tale om en lang tilbagebetalingsperiode, er det helt afgørende, at både solcellerne og leverandøren har en kvalitet og holdbarhed, der matcher de 25 år; ellers kan investeringen ende i “røde tal og ærgrelser” på bundlinjen. Når du går i gang med at finde din leverandør af solceller, bør du se efter et velrenommeret firma, som du tror på også findes om 25 år, og som “lever” af at servicere kunderne ordentligt. Det er firmaet, der skal rette eventuelle fejl, skifte dårlige solceller – og i øvrigt servicere dit anlæg i årene frem.
Leverandøren skal hæfte for garantien
Det er vigtigt, at leverandøren er tilknyttet en garantiordning eller har tegnet en genforsikring, sådan at det er det firma, som du har købt solcellerne af, der direkte hæfter for (ydelses)garantien. Men tjek det med småt, nogle ordninger skal genforhandles hvert år. Hvis ikke leverandøren hæfter for garantien, er det producenten af solcellerne, og det kan sagtens være en lille fabrik i Asien, som det er umuligt at komme i kontakt med.
Tjek ydelsen på anlægget
Solcellerne bliver mere og mere effektive fra måned til måned – de allerbedste solcellepaneler yder i dag op til 165 Watt pr. m2 solpanel – mens tallet var nede på ca. 120 Watt for et par år siden. Så hvis du gerne vil have et mindre anlæg til et mindre tagareal, er det en god idé at tjekke markedet for den højeste ydelse pr. m2. Omvendt, hvis du har masser af tagareal, er ydelsen pr. m2 måske ikke så vigtig. Du finder ydelsen i databladet under betegnelsen: Mærkeeffekt Pmaks.
På næste side kan du læse, hvilke funktioner, du skal holde øje med, hvis du ønsker et solcelleanlæg af hjø kvalitet.
#br
Anlægget skal have en “bypass-funktion”
Solcelleanlæg findes i mange kvaliteter og priser – og ofte afspejler en billig pris, at teknikken i anlægget ikke er den bedste på markedet; og det går igen ud over ydelsen. For det første skal solcelleanlægget have det, der hedder en “bypass-funktion”. Et solcelleanlæg er sat sammen af et antal solcellepaneler – fx 10 eller 15 – der er serieforbundet, og som samlet sender strømmen videre til el-nettet. Der vil i mange tilfælde lande fx pollen, fugleklatter eller blade på nogle af solcellerne, sådan at der blokeres for solstråler – og de holder op med at producere.
Antallet af dioder kan variere
Tjek, at solcellepanelerne har bypass-dioder. Det har de fleste paneler i dag, dog kan antallet af dioder variere. Der er typisk 3 dioder pr. panel, således at solcellepanelet er opdelt i tre lige store dele. Så skulle der gå en skygge for, så er det kun en tredjedel af det ene panel, der stopper med at producere elektricitet. Hvis der ikke er bypass-funktion i anlægget, vil alle solpanelerne i rækken – efter det blokerede solpanel – holde op med at producere strøm. Du kan finde bypass-funktionen i databladet, typisk under betegnelsen: Bypass-dioder.
Kvaliteten af vekselretteren afgørende
Når solcellerne har produceret deres strøm, skal det ændres fra jævnstrøm til 230 V vekselstrøm. Det sker i en såkaldt vekselretter – den kaldes også inverter – og kvaliteten af den er helt afgørende for, hvor meget af strømmen fra solcellerne, der rent faktisk kommer videre til el-nettet.
God vekselretter sikrer høj virkningsgrad
En god vekselretter omstiller sig lynhurtigt fra meget strøm til mindre strøm – og omvendt, når skyerne driver forbi solen. Det betyder, at vekselretteren sikrer, at virkningsgraden af den strøm, som solcellerne producerer, er tæt på 100 pct. Omvendt kan en dårlig vekselretter give en meget lavere virkningsgrad – så fx kun 80 pct af den producerede strøm sendes videre ud i el-nettet. Du tjekker vekselretterens effektivitet i databladet under “virkningsgrad”, de bedste ligger på 97 pct.
Læs hvorfor, du skal sikre dig en høj håndværksmæssig standard og sikre dig mod kreative udregninger på næste side.
#br
Høj håndværksmæssig standard nødvendig
Solcellepaneler skal i de fleste tilfælde sidde på taget – og de er ude i al slags vejr. Derfor er det vigtigt, at panelerne er i en håndværksmæssig standard, der rent faktisk kan stå strabadserne på taget igennem i de næste 25-30 år. Rammerne skal være kraftige, samlingerne ordentlige. Desuden er det vigtigt, at panelerne bliver fastgjort håndværksmæssigt korrekt, så de kan holde til en efterårsstorm. Et beslag ned omkring en lægte er ikke nok – beslagene skal ned og have fat i et spær.
Pas på kreative udregninger
Husk, at det er solcellernes ydelse, når de er opstillet på dit hus – i den kompasretning, som det giver – der skal regnes med, når regnestykket gøres op. Vær i øvrigt kritisk over for de mange fine regnestykker – fx kan der jongleres med tallene for, hvor meget elpriserne stiger – nogle regner med 3 pct. – andre regner med 5 pct. osv. Helt konkret drejer det sig om, at afdraget på lånet til solcelleanlægget fra dag ét skal kunne betales med det, du sparer på elregningen. Så får du ikke ubehagelige overraskelser senere, hvis elpriserne ikke udvikler sig som forventet.
Få taget tjekket
Vær opmærksom på, at solcellepanelerne vejer fra 15 til 20 kg. pr. panel, og et 6 kW anlæg typisk vejer omkring 400 kg, ofte fordelt over 40 m2. Hvis du er i tvivl, om tagkonstruktionen kan holde, er det en god idé at få en bygningskonstruktør til at udføre en udregning.