Ny dansk solvarme-teknologi kan sende solens stråler ud i dine radiatorer

Sollys, plastfolie og en glasplade. Det er hovedingredienserne i en ny dansk solfanger, der i går blev indviet i Lendemarke på Møn. De højteknologiske brændeglas med en specialdesignet folie samler solens stråler og sender varmen ud til 250 lokale husstandes radiatorer.

Solen forsvinder ikke – selv ikke på den mest grå novemberdag i Danmark. Netop af den grund er solceller en af danskernes mest foretrukne former for vedvarende energi – og hvis du selv er glad for at læne dig op ad solens evige energikilde, har vi gode nyheder til dig.

Læs også: Solceller – alt du skal vide om solenergi til boligen

Et nyt kapitel i den grønne omstilling

I dag er 144 energieffektive solfangere nemlig blevet indviet ved varmeværket Lendemarke på Møn. De adskiller sig fra typiske solfangere ved at kunne bevæge sig efter solen, hvilket gør dem omkring 25 pct. mere effektive end traditionelle solpaneler.

”Det er et nyt kapitel i den grønne omstilling, vi i dag åbner. I modsætning til biomasse eller naturgas, som der typisk anvendes i varmeproduktionen, så har solvarme ingen afbrænding eller CO2-udslip. Og hvis solfangerne viser sig at fungere efter planen, så vil denne teknologi også kunne sælges i resten af verden,” forklarer Lars van Hauen, innovationsdirektør i E.ON i en pressemeddelelse, og pointerer, at solvarmen lagres i en varmetank, så anlægget kan levere solvarme døgnet rundt.

Udgiften til solanlæg falder

Selve varmeteknologien er udviklet af den nordsjællandske iværksættervirksomhed Heliac, der har arbejdet på at udvikle produktet siden 2014. Andre anlæg med såkaldt concentrated solar power bruger spejle, hvorimod Heliacs folie kan masseproduceres og på længere sigt få udgiften til solanlæg ned.

”Når solen skinner, vil den altid være den billigeste og reneste varmeform. Derfor er det vores ambition at opstille flere solvarmeanlæg ved vores varmeværker. Og gerne i samarbejde med Heliac, der har vist sig at være en god samarbejdspartner, selvom det er deres første projekt i så stor en skala,” fortæller Lars van Hauen.

Det forventes, at de nye solfangere vil gøre solvarme billigere end både biomasse og de fossile alternativer

Står hele tiden vinkelret mod solen

Solfangerne er 3,5 meter høje og roterer på en sokkel, så de hele tiden står vinkelret mod solen. Solvarmeanlægget forventes at producere omkring en fjerdedel af det lokale varmebehov, svarende til 8.900 MWh per år.

Mest læste artikler